Preuzimanje odgovornosti – ho’oponopono

Još malo o preuzimanju odgovornosti:-)

Ne znam kako vi to doživljavate kada se kaže da treba preuzeti odgovornost, ali za mene je to svjesnost! Dakle, preuzimanje odgovornosti je biti svjestan određene situacije ili stanja stvari, te djelovati u skladu s tom svjesnošću – ništa drugo! U ovom kontekstu mi zaista možemo prihvatiti odgovornost za rušenje WTC Centra, iako nismo sudjelovali u tome, ali znanje o cijelom incidentu je svjesnost, možda prošireni horizont smeća ili sjećanja kojeg treba čistiti. Ako nemamo svjesnost, ne možemo ni čistiti, pa ne možemo biti ni odgovorni!

Dakle, ja to gledam ovako: ako idem ulicom i preuzimam odgovornost za svaki korak i prizor što ga vidim u tom sadašnjem trenutku, pa odjednom padne klavir ispred mene – to znači da je cijeli proces pada klavira i moje svjedočenje tome je zapravo moja odgovornost! To znači da sam u tom trenutku prepoznao još jednu gomilu informacija, odnosno memorije koja se sada odvija u mom prisustvu i preuzimam ih na sebe da ću ih očistiti i tako prvo promijeniti sebe, pa onda i svijet!

Odatle ona “what’s going on in me…” (što se događa u meni…), jer cijeli incident je dio mene kojeg nisam bio do tada svjestan. Mi ne znamo zašto je baš tada pao taj klavir, ne treba nas to ni zanimati, jer u procesu sadašnjeg trenutka ne postoji uzročno-posljedična veza, a pogotovo jer smo cijelo vrijeme čistili prije tog incidenta.

Dakle, IMO, nije riječ o tome da ću sada ja morati preuzeti na sebe da idem lijepiti ponovno klavir u jednu cjelinu, tražiti vlasnika klavira pa s njim razgovarati, svađati se – ići popravljati štetu ili mijenjati ljude koji su je prouzrokovali! Ne, preuzimanje odgovornosti je priznanje memorije, njenog postojanja i djelovanje u skladu s tim. Ako inspiracija navodi da idemo lijepiti klavir natrag – OK, uživajmo u inspiraciji:-))Ne može jednostavnije, to uopće nije neki bauk, ekstremno teška stvar, nego samo stvar gledišta i kao reakcije – čišćenja! Ionako to radimo cijelo vrijeme, zar ne:-))

– Neno Lubich

Komentiraj