Gdje sam ja?

sJeste li ikad pokušali definirati sebe iz pozicije onog dijela Sebe bez kojega ne možete, onog djela bez kojega ako ostanete ne možete više definirati sebe? Jer naprosto nema više nikoga tko bi svjedočio tom činu.

Za tu vrstu čina treba vam treba postupak redukcije – oduzimanje svega onoga bez čega možemo, a i dalje smo svjesni da jesmo i osjećamo se cjelovito. Bez puno toga možemo, svega onoga što možemo nabrojati kao ‘naše’. Čak možemo i bez 99%, a možda i 100% svega što sačinjava ovo naše tijelo. Sjetite se svoje veličine u početnom trenutku egzistiranja u majčinoj utrobi. Iako smo bili mikroskopski mali – to smo bili mi… i to u cijelosti. Sve ostalo što se naknadno dogodilo je ustvari samo proširenje ili dodatna oprema, prilagođena okolnostima i predviđenoj situaciji. Iz te pozicije gotovo i da ne postojimo. I zbilja, iako možemo funkcionirati na materijalnoj razini, ništa od materije nismo mi. 

Treba izaći iz okvira materijalnog poimanja Sebstva…
Kad napustimo ovo tijelo koje sada imamo vrati ćemo se u oblik koji je prethodio oblicima ovog života.
Kad kažem Ja, na koji Ja mislim? Mislim li na taj nedefinirani Ja koji je postojao prije negoli sam se pojavila u ovoj dimenziji ili mislim na Ja koji ima oblik, ime, oib i sl. ?
Nedefinirani Ja kao što smo vidjeli gotovo i da ne postoji – kao takvom ne može mu se desiti apsolutno ništa.
Definirani, osobni Ja je ograničen i smrtan.

Jako se brinemo o osobnom Ja i ne samo o njemu, brinemo se i o svim osobnim Ja u svojoj blizini. Zaboravili smo da je osobni Ja došao naknadno, da on nije postojao i kad neosobni jest. Fokusirani samo na samo jedan mali dio čitave vječnosti i ne samo to brinu nas segmenti tog ustvari vrlo malog segmenta našeg postojanja. Da bi se bilo što dobro objasnilo i postalo jasno potrebna je širina. Da bi smo razumjeli osobni Ja treba nam i neosobni Ja – treba na šira slika – treba nam Cjeloviti Ja. Da bi njega uzeli u obzir moramo promijeniti vlastitu perspektivu percipiranja Sebe. Sve duhovne tehnike služe tomu, to im je jedina svrha. Tako je i sa Ho. Sve ostalo je bajka, eksplozija neviđene kreativnosti, jedno veliko polje svih mogućnosti – Božanska igra sa samim sobom.   
– Dani Ella

Komentiraj