Novac, i ono što nam je važno

mNeke fraze i mudrosti smo jednostavno preuzeli od mudrijih od nas, i pitanje je ustvari koliko to stvarno razumijemo i živimo… Kad nešto osvijestim u životu onda je to to, nema zabune, nema dilema, trilema i sličnog. Zato stalno pišem da je vlastito iskustvo najvažnije. Možda ovo u nastavku malo pomogne. Nekada je i malo jako puno.

U svom putopisu po Grčkoj Henry Miller opisuje nešto jako zgodno…
Jednom prilikom dok je sjedio u restoranu, obratio mu se tip koji mu je htio iskamčiti neki novac, pa ga je pokušao šarmirati na razno-razne načine, koristio je sofisticirane oblike obmane, sve kako bi od Millera izvukao pare. Kad je vidio da to neće ići, postao je još naporniji; nudio mu je sve i svašta za sve manje i manje novaca. Na kraju mu je Miller na izlasku iz restorana odbrusio da mu ne da ništa, na što ga je ovaj napokon ostavio na miru.
Nedugo nakon toga na putu do hotela, Millera zaustavlja čovjek koji od njega direktno traži milostinju i Miller zavlači ruku u džep i vadi puno više novaca nego što bi ih bilo tko očekivao i daje ih prosjaku… Dalje Miller piše:

“”Tražite,” reče Gospodin i Spasitelj nas Isus Krist”, i dat će vam se”. Tražite, pazite dobro! Nemojte zahtijevati, niti moliti, niti izmamljivati, ni obmanjivati. Vrlo je jednostavno, pomislih u sebi. Gotovo isuviše jednostavno. Pa ipak, ima li bolji način od toga?”…

Ima li išta gore nego kad osjetite da vas netko hoće prevariti, pa razno raznim trikovima pravi budalu od vas… Ja sam to nekoliko puta doživjela, kada sam pustila u stan ljude koji su došli besplatno prezentirati mi neki proizvod, za koji oni misle da će mi uljepšati ili olakšati život. I onda krene prvo soft pristup; ispituje se teren da se vidi kako ću reagirati, pa ako ne reagiram očekivano, kreće se sa hard opcijom; ako ni na to ne reagiram, stvari se zahuktavaju, okružuje me se na sve moguće načine: plašenjem, ucjenjivanjem, razno-raznim upozorenjima… i tako to traje dok se ne iscrpe sve opcije ili ih ja ne izbacim van iz stana. Ako nešto želim kupiti, obično to i kupim i poštujem da mi se prezentira proizvod na način kako biste ga prezentirali da ga prodajete sami sebi. Ako je za neke stvari utvrđena cijena, onda je besmisleno pokušati iskamčiti manju cijenu, čak iako ste uspjeli niste time ustvari ništa dobili.

Kad sam krenula na TM tečaj, na uvodnom predavanju je bilo postavljeno pitanje: zašto tečaj košta? Učitelj TM-a odgovorio je da se na početku tečaj zbilja nije naplaćivao i da ljudi to jednostavno nisu znali cijeniti. Uopće nisu ozbiljno doživljavali ni tečaj ni tehniku.

To me je podsjetilo na nešto vrlo zanimljivo što se meni desilo. Bila sam jednom kod jedne vrlo posebne osobe koja nije naplaćivala svoje usluge, a onaj tko je htio, mogao je ostaviti koliko želi, ako uopće želi. Meni u tom trenutku nije trebalo ništa, ali bilo je itekako stvari koje su mi bile važne, i nakon što mi je ta vrlo posebna osoba rekla da mi ne treba ništa, ja sam odlučila ostaviti zlatnik koji sam dobila kao poklon kad sam bila mala i koji je imao popriličnu vrijednost.
Znate zašto?
Ne zato jer sam u tom trenutku bila milostiva, niti zato jer sam imala hrpetine zlatnika (taj je bio jedini) nego zato što sam znala da će mi se vratiti onoliko koliko sam spremna dati/primiti. Da bih primila, tim činom sam pokazala koliko mi je to zbilja važno.

Dakle, glavno pitanje je koliko nam je nešto zbilja važno? Ako nam je nešto toliko važno da mislimo da bez toga ne možemo, a ne šteti nikome, nema šanse da to ne dobijemo. To je zbilja tako.

Ako zbilja želimo na tečaj, onda će se okolnosti i novac od nekud stvoriti i cijena tečaja neće igrati nikakvu ulogu.
U životu najviše cijenimo stvari za koje smo se potrudili dobiti ih (na pošten način), ne oštećujući nikoga… To smatramo svojim najvećim uspjesima.
Dakle, novi moment je i pitanje: koliko zbilja nešto želimo? Želja je također energija. Od slabašne energije nema nikakva učinka.

Istina je, ustvari, da nas naš vlastiti um vesla, i da mi mislimo da je problem tamo gdje zapravo nije. ♥ ♥ ♥

– Daniela Pal Bučan

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s