Očekivanja i planovi

Zašto je tako teško nemati očekivanja i ne stvarati planove ?

vAko u sadašnjem trenutku osjećam neku tugu, bol, ili se osjećam prazna, izgubljena i sl., i to bude nepodnošljivo, toliko teško postaje da želim pobjeći od toga pod svaku cijenu, (a kome to bude teško – naravno umu je teško) i hop… um bježi u budućnost… živi u nadi, zamišlja kako će “to nešto” biti lijepo kad se desi, kad se ostvari to što želi… jer tada ću bit sretna, tada ću biti ispunjena, a već samim tim zamišljanjem i proživljavanjem sretne budućnosti nekako mi se čini da se već bolje osjećam, da sam sretnija , pozitivnija čim mislim o tim lijepim stvarima koje me očekuju… (čista zabluda uma koji sve čini samo da nas deložira iz sadašnjeg trenutka jer u SADA on umire)… Dakle, mi svoju sreću i radost projiciramo na budućnost, odgađamo radost u neku zamišljenu budućnost koja se možda nikada neće ni ostvariti….

Umjesto da kažem sama sebi: odlučujem SADA bit sretna, kako god je, što god je sada u meni… i oko mene… prihvaćam i zahvaljujem na tome što sada je… sve je OK (i sve je tu iz nekog razloga, možda ga sad trenutno ne vidim i ne znam, ali znam da je to najbolje za mene)….
…i tek onda ulazim u MIR… bezvremenski, mir bez obzira na okolnosti, bez obzira na sve…

– Ivana Bakota

Jedan odgovor

  1. Zanimljivo 🙂 Ipak, mislim da kada se osjećaš tužna i slično već nisi u sadašnjem trenutku. Ono što se sada događa, čak i kad nije pozitivno ne izaziva te emocije. To je nešto što se događa i ne možeš biti tužna zbog toga dok to proživljavaš. U trenutku sada i ovdje sve što se događa nije obojeno osjećajima. Čak i kada se uplašiš nečega to je uvjetovano nečim od prije. Nekim davnim sjećanjem koje ti se iz nekog razloga uvuklo u podsvijest. Dakle, kad si u sada i ovdje nema straha, tuge, bola. Jer čim kažeš sada sam tužna, povezuješ to sa prošlošću. Dok si u stanju sada i ovdje ne doživljavaš nego promatraš.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s