Ho’oponopono i djeca

Dolazak djece na moje radionice mi je najveća nagrada. Dobijem toliko iskrenih potvrda od njih jer, kao što znate, djeca ne znaju lagati.

Dr. Ihaleakala je uvijek govorio da je lakše naučiti stolicu da prakticira Ho’oponopono nego ljude, zato jer ljudi razmišljaju (intelekt). Mi uvijek razmišljamo, uspoređujemo, i smišljamo priče. Nikada nismo prisutni!
Također se ispostavilo da je puno lakše djecu naučiti da prakticiraju ovu tehniku. Oni ne kompliciraju nepotrebnom racionalizacijom i ne osjećaju potrebu da sve ”razumiju”, kao mi ostali!

Imala sam jako puno prekrasnih iskustva poučavajući djecu Ho’oponopono.
Nedavno mi je na jednoj radionici prišla jedna majka i rekla da mi njen sin želi nešto reći. Dječak je imao 8 godina, i rekao je:” Rekao sam mami, ‘Hvala ti što si me dovela.’ Ja ću prakticirati ovo, i tako ću imati manje problema kad narastem.” Tada me majka konzultirala u vezi problema kojeg je imala. Tražila je moj savjet. Zatim sam ja pogledala u dječaka i upitala ga, ”Što bi ti rekao svojoj majci?” A dječak je odgovorio,” Rekao bih joj da se ne brine toliko i da ne shvaća taj problem tako ozbiljno.” Tada sam ja rekla majci, ”Sljedeći put kada budete imali problema, obratite se svom sinu!”

Sva djeca imaju prekrasne priče za ispričati kada dođu ponovo na seminar. Neka su se djeca u Rumunjskoj vratila sama jer im roditelji nisu mogli doći taj dan. Ta su djeca inzistirala da dođu, iako njihovi roditelji nisu mogli! Tako da su ih roditelji morali dovesti ujutro i doći po njih na kraju seminara.
U Argentini mi je jedna djevojčica prišla tijekom pauze i upitala me: ”Mabel, kako ti znaš tako puno o Ho’oponoponu?” Moj odgovor je glasio: ”Ne znam.”

Puno je lakše raditi s djecom. Kada djeci kažem, ”Samo recite ‘hvala’ i pustite,” djeca krenu svojim putem skakućući i preskakajući, ponavljajući ‘hvala’. Kada odraslima kažem da kažu ”Hvala,” odrasli pitaju, ”Kako ću reći hvala? Moram li to zaista misliti? Moram li to osjetiti?” Uvijek pokušavamo razumjeti, ali tu nema ništa što bi trebalo razumjeti, i djeca to znaju.
Prošle godine, kada sam otišla u Caracas u Venezueli, petogodišnji dječak mi je prišao tijekom jedne od pauza i rekao mi, ”Znaš Mabel, ja imam prijatelja koji uvijek plače zato što uvijek želi ono što ja imam. U životu moraš reći hvala za ono što imaš. Ne možeš tražiti ono što drugi imaju!”

Koja lekcija! Još uvijek mislite da su vaša djeca tu da ih vi učite? Da im kažete što je ispravno i savršeno za njih? U biti, oni su vaši gurui i tu su da bi oni vas nečemu naučili. Oni su ovdje kako bi vam pružili još jednu priliku. Ako ne znate što je za vas dobro, kako ćete znati što je dobro za njih?

Ove godine u Caracasu u Venezueli, jedna je majka rekla da joj se sin predomislio i da ne želi doći na radionicu prvi dan i zato su ga doveli kod mene. Kada sam mu rekla da ne mora biti s nama, već da može sjediti u stražnjem dijelu sobe i igrati se sa svojim igračkama, pristao je ostati. Kasnije je izabrao sjediti u prvom redu i nije se pomakao za vrijeme radionice (oba dana!!). Prvi dan je bila Ho’oponopono radionica, a drugi dan Zero Frequency radionica. Drugi dan smo radili na otkrivanju naših strasti i talenata. On je sudjelovao u svim interaktivnim vježbama, uvijek birajući odrasle kao partnere. Na kraju, kada sam upitala tko želi podijeliti svoje razmišljanje, nekoliko puta je skakao sa stolice želeći nam objasniti na koje će sve načine koristiti alate s radionice kako bi pomogao drugima i promijenio svijet. Bilo je fascinantno!

U Guadalajari u Mexicu je dvoje djece došlo do mene tijekom pauze. Jedno od njih je slikalo sve ono što sam ja govorila. Drugo dijete me je upitalo što će reći prijatelju koji je bio jako tužan i usamljen. Rekla sam mu da svom prijatelju kaže da nikada nije sam, da je Bog uvijek s njim, i upitala ga misli li da će to njegov prijatelj razumjeti i misli li da će mu to pomoći. Odgovorio je, ”Da. Reći ću to svome prijatelju. Razumjet će savršeno.”
Pozvala sam ih da ostanu sa mnom na pozornici, i ostali su. U jednom trenutku, jedna žena je podigla ruku i pitala kako si može pomoći jer je njen muž ubijen ispred njenih očiju i ne može izbaciti tu sliku iz svoje glave. Taj je dječak, bez razmišljanja, i prije nego sam ja uopće stigla išta reći, odgovorio, ”To je tvoja krivica, zato jer sama sebi to dovodiš u misli i ne želiš to pustiti iz sebe!” Ja nisam imala što dodati.

Zapamtite: Razgovarajte sa svojom djecom dok spavaju! Nemojte im govoriti kako će sljedeći dan morati napraviti krevete, raditi kućanske poslove i dobiti dobre ocjene. SAMO im recite, ”Volim te. Hvala što si u mom životu.” Čak i ako vaše dijete više nije s vama, pričajte s njim ako znate da on ili ona spavaju! Postići ćete puno bolje rezultate. I ako im ”morate” nešto reći dok su budni, samo recite,” Volim te. Hvala što si u mom životu.” To je sve što trebaju čuti.
Zatim se samo opustite. Netko tko ih poznaje puno bolje se jako dobro brine za njih. Zapravo ne znate što vaša djeca trebaju proživjeti i/ili iskusiti u ovom životu. Pustite da vam djeca budu učitelji. Cijenite njihovu prisutnost i ono što vam daju, i svi će imati nevjerojatnu dobrobit od toga.

Roditeljstvo bi moglo biti puno lakše nego što mislite i puno efikasnije ako zapamtite samo nekoliko istina. Svaki puta kada kažete ”hvala” ili ”volim te” (mentalno ako to ne osjećate) umjesto da reagirate na način da pokušavate kontrolirati i brinuti se, predat ćete vašu djecu Bogu na brigu da ih vodi i štiti. Zapamtite, Bog je stvorio vašu djecu i zna što je dobro za njih. Vi ne znate. Većina frustracija naše djece proizlazi iz činjenica da mi ”spavamo”. Nemojte im govoriti što da rade. Pazite, slušajte ih. Pustite ih da budu ono što jesu. Podupirite svoju djecu da se prihvate čitajući im “Najlakši Način Odrastanja” prije spavanja. Sretna djeca nikada nikome ne stvaraju probleme.
Kada smo mi dobro, i naša su djeca dobro. Nije obrnuto. Oni čekaju da mi to shvatimo!

– Prijevod: Magdalena Pulić

* Dopuštenjem autorice preuzeto s http://www.hooponoponoway.net/

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s