Hooponopono za dvanaestogodišnjake

čŠećem jutros gradom hopsajući (mislim na našu tehniku, a ne na veselo poskakivanje). Prijatelj, više Jagorov nego moj napisao je jednu genijalnu, ali zbilja genijalnu knjigu koja će u jednom trenutku biti objavljena, a zove se Filozofija za dvanestogodišnjake. Knjiga je namijenjena za sve uzraste, a ne samo za dvanestogodišnjake.

I jutros si nešto razmišljam kako je on to odlično napisao i pitam se kako bi se mogla opisati hooponopono tehnika za tu dob. On je svoj djeci približio filozofiju na način da ju je “unio” u svakodnevni život. Iz svega se nešto može naučiti. Tako sam i ja o hooponoponu učila kroz najrazličitije životne situacije. Kako to izgleda znate i sami, čitali ste moje tekstove.
Ali stvarno, kako bi nekome tko ima recimo deset godina objasnila kako stvarno funkcionira hooponopono. Tom problemu se može pristupiti na razne načine, ja ću danas izabrati “šaljivi”….
Znači hopsanje bi bilo kao jedna vrsta čišćenja, vrlo neobična, ali djelotvorna. Kao da ste odlučili očistiti svoj stan i umjesto sredstva za čišćenje koristite hvala ili volim te.

Odlučili ste čistiti dok sve ne počistite. Krećete od onoga što vas najviše smeta, recimo mrlje od hrane na stolu. Ogromna mrlja, kvari opći dojam cijele prostorije. Prilazite stolu i krećete sa čišćenjem. Trljate, ribate i ništa… mrlja je i dalje tamo. Nije vam jasno, zastanete da bi se na sekundu odmorili okrećete glavu prema prozoru i vidite blistavo oprano prozorsko staklo. Što je sad ovo? Zanemarujete viđeno i bacate se dalje na posao… udri po mrlji na stolu. Opet ništa, sjedate na stolicu da se odmorite i uočavate prekrasno složene knjige na polici. Hm… nešto tu ne štima. Napuštate stol i mrlju i krenete tresti prašinu s fotelje. Koliko god tresli, lupali… ništa, prašina je i dalje tu, ali nema je više na podu. Kako to? Jasno je da se nešto čisti, ali ne onako kako ste očekivali. Pokušavate uočiti princip, ali ne ide. U jednom trenutku vam susjeda zvoni na vrata sva uzbuđena, saopćava vam da je napokon našla onaj dokument koji joj se zagubio u stanu, a hitno joj treba.

Ništa vam nije jasno, kako to da se ne čisti ono što bi ste vi voljeli očistiti? Istina, drago vam je da se nešto čisti, ali što sad? Kako da si iz te pozicije uopće organizirate život? Kako možemo bilo što planirati? A želje? Ispada da su želje uzaludne (htjeli smo očistiti prvo baš stol, a ne prozore). E, hooponopono nije obično sredstvo za čišćenje, ono je posebno, moglo bi se reći “mudro”. Nešto poput ulja crnog kumina. Mara Doljak kaže da je ulje kumina toliko odlično da u svakom organizmu liječi baš ono što je tom organizmu potrebno.

I što sad? Možemo li pristati na to da postoji netko tko bolje vidi pregled situacije od nas? Možemo li povjerovati da taj netko nas voli bar onoliko koliko mi mislimo da volimo sebe, a po mogućnosti i više. Možemo li pristati da se stvari u našem životu dešavaju malo po drugačijem rasporedu, a ne onako kako smo navikli i kako bi smo željeli.

Možemo li mi na sve to pristati ili ne? Ako je odgovor “da” onda se nemamo što buniti, sjeli smo u vozilo i vozimo se, ali ne znamo kuda. Ako je odgovor “ne” opet se vozimo, ali u ovom slučaju mi upravljamo vozilom i “mislimo” da znamo kuda “sebe” vozimo 😀 ♥ ♥ ♥

– Dani Ella

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s