Iskustvo otpuštanja

krunaNajbolji primjer kako otpustiti je onaj kada tonete u san. Vi ne možete zaspati dok ne otpustite misli, svoj unutrašnji dijalog. Jednom kada otpustite ono što vas drži prikovanim za takozvanu “zbilju” – postajete slobodni; fantastični svijet vas čeka, možete letjeti, živjeti u vodi, lutati svemirom, svjedočiti nezamislivim čudima. Zapravo, limit tom svijetu je samo u onome koliko ste otpustili!

Kada otpustimo, ne preostane ništa drugo nego naša istinska priroda, čista Ljubav, Božanstvo. U tim trenucima blaženstva koje polako skupljamo kroz otpuštanje i unutrašnju tišinu, svjesnost života progovara i kaže: Ti si Stvoritelj! Ti si sva stvarnost!

No, čini se da prilikom ulaska u san nemamo kontrolu nad tim otpuštanjem! Kao da je nekako usađeno u nas, to fantastično umijeće, sposobnost totalnog utišavanja svega što smo oduvijek naučili, svih programa i šaputanja kojima nam je svijet opisan i konačno – u stanju smo učiniti taj manevar bezuvjetnog odbacivanja da bismo učinili jedan tek “običan” čin: “zaspali”!

Kada se prepustimo u ruke prirodnosti, našem biološkom nasljeđu bez uplitanja i pokušaja kontrole, u stanju smo čuda činiti. Um ne može zaustaviti unutrašnji dijalog. To čini nešto drugo, neka apstraktna sila koja čeka naš odabir da djelujemo prema otpuštanju i prepuštanju.

Svi smo mi majstori otpuštanja. Vještina kojom to svakodnevno radimo je upravo nevjerojatna; baš poput čarobnjaka što vitla štapićem i raspršuje zvjezdice po rubovima naše pažnje.
Međutim, valja primijetiti uvjetovanost koja nam nameće ovu vještinu: naime, bez nje nećemo moći zaspati!

Dakle, može li se reći da ako želimo otpustiti – potreban nam je dobar razlog?

Ujutro, kada se budimo, ponovno ulazimo u maglu prikovanosti za jednu te istu stvarnost i sve ono što smo netom odbacili – opet je natrag! Zašto je tomu tako? Pa malo prije sam letio po divnoj nepoznatoj zemlji, pričao sa neobičnim bićima, bio bezbrižan kao nikad prije! Gdje je nestala ta divota?
Možda je bolje pitanje da li sam ja nestao za nju? A što ako se ova svakodnevna učmalost usađuje između nas i te miline bajkovitog svijeta snova i poput zavjese, stvara nam dojam zadanosti, važnosti ili privrženosti? Ako kažem da je to dojam, odmah je lakše, zar ne? Nije više tako čvrsto, a možda ima i neki tajni prolaz kroz nju – svakodnevnu pozornost – pa da se provučemo u neki drugi, ljepši, fantastični svijet!?

Kako otpustiti ovaj svakodnevni svijet, tek tako, reda radi, želje radi, volje radi?
Jednostavno, samo trebamo zaspati, zar ne?

Morati ću preispitati izjavu “Probudimo se” i postaviti neku poput “Zaspimo” . Zaista, ako zaspemo za programe, uniformiranost i nametnutu nemoć, imamo priliku probuditi se u novom, bajkovitom svijetu, u inspiraciji života, Slobodni u stvaranju baš kao što nam je i misija.

Otpuštati trebamo kao što to radimo svaku večer: prirodno, bez kontrole i kroz prepuštanje. Kada govorimo “Volim te” i “Hvala ti”, pokušajmo se prisjetiti stanja netom prije utonuća u san, kada nismo niti tamo niti ovamo. Probajmo promatrati tu potpunu prepuštenost i predanost nečemu vrlo snažnom, moćnom koje tada preuzima našu pažnju. Dakle, “Volim te” kao vodič dok u čamcu plutamo u magli bez kontrole uz prepuštenost i povjerenje u Sebe, baš kao što to povjerenje ukazujemo prije utonuća u san!

Pa majstori smo u tome, upravo savršeni, zar ne?

Kad hopsam – zaspim za svijet.
Volim te – budim se u san,
Kraljevstvo moje, svemir od Mene sazdan.
Ljubav je to, buđenje u život,
Sviješću što sve moje preuzme.
Hvala ti, kažem.
I baš poput zaveslaja što me vodi,
U Slobodu Sobom biti.
Hvala ti, Volim te.

    

 – Neno Lubich

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s