Iskustvo sadašnjeg trenutka

mEvo jednog mog zanimljivog iskustva koje mi se desilo u meditaciji, a vezano je i za hooponopono.
Kad meditiram (tako je godinama) ništa ne analiziram, jednostavno meditaciju odradim i to je to. “Ne vežem se” za nikakve senzacije koje mi se znaju desiti dok meditiram(vizualne, različita osjetilna stanja…)

Ovaj put je meditacija bila drugačija, ne po sadržaju nego po formi. U jednom trenutku kao da se sve promijenilo, kao da sam progledala i to je ostavilo popriličan dojam na mene. Iskustvo sam “ponijela” sa sobom i izvan meditacije i nekoliko puta sam ga u zadnjih par dana testirala. Rezultat je uvijek isti. Pa sad s tim iskustvom šećem po svijetu 😉

Evo iskustva:
Sadašnji trenutak je uvijek tu i ja mogu biti iste sekunde u njemu (nema puta), ako je moja pažnja usmjerena na ono što se dešava baš sada; ako sam svjesna svog udaha i izdaha, svega onoga što se dešava oko mene (zvukovno, vizualno, osjetilno), ako sam prisutna u tijelu.
Ako počnem razmišljati (programi) istog trenutka gubim svijest o sebi i poistovjećujem se s programom koji je prisutan, toga nisam svjesna dok god se ne vratim u sadašnji trenutak. Tek kad izađem iz programa, svjesna sam da sam bila u njemu. Dok sam u programu mene nema. Živim samo kad sam izvan programa, kad sam svjesna svoje prisutnosti. Ispada vrlo malo.
Kad sam u sadašnjosti mogu misliti, ali se ne gubim u mislima. Mogu i hopsati, bez problema (što za mene znači da hooponopono nije program). Doživljavam razno-razna osjećajna stanja (ugodna i neugodna), ali se njima ne zamaram, tu su i uredu je da su tu. Sve je tako kako je i ne može biti drugačije.
Ako mi misli odlutaju (i ja zajedno sa njima), kao da postanem stopljena sa njima i one me “bacaju” po svojoj volji, programu.

Sadašnji trenutak je iz ove pozicije spas. To je jedini trenutak kad živimo, zato se u globalu tako malo toga sjećamo. Od cijelog dana ostane nam svega par svjesnih trenutaka, sve ostalo je izgubljeno u programima.

Veliki vidioc iz Indije jednom je rekao:
Vi ste tamo gdje vas pozornost vodi, ustvari vi jeste vaša pozornost. Ako je vaša pozornost rascjepkana, vi ste rascjepkani. Ako je vaša pozornost u prošlosti, vi ste u prošlosti. Ako je vaša pozornost u sadašnjem trenutku vi ste u prisutnosti Boga, a Bog
je prisutan u vama. Jednostavno budite svjesni sadašnjosti, onoga što činite. Bog je svuda prisutan, no vi to tek trebate svjesno obuhvatiti svojom pozornošću.
♥ ♥ ♥

 

– Daniela Pal Bučan

3 responses

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s