Mabel Katz: Budite djetetov junak

mabel

„Ne može se postići iskrenija slika o nekom društvu od načina na koji ono postupa sa svojom djecom.“– Nelson Mandela

Unatoč svoj tami i nesigurnosti u današnjem svijetu, postoji izvor nade koja živi na svakoj ulici, stazi i prašnoj cesti u svijetu. Ta nada su naša djeca.

Srećom, u svijetu ima 1,9 milijarda djece – više od četvrtine svjetskog stanovništva. Vjerujem da srce svakog djeteta sadrži svu dobrotu, svjetlo, mogućnost, nevinost i ljubav koje svijet treba za iscjeljenje i stvaranje boljeg planeta. Budućnost nam je upravo pred očima – trči, igra se, smije se i smišlja novi svijet za sve nas. Naša djeca su naša nada i mi moramo učiniti sve što je u našoj moći kako bismo ih zaštitili.

Nažalost, za našu djecu skrbimo na isti način na koji skrbimo za Zemlju, okrenutih leđa i očiju odvraćenih od istine.

Našu djecu boli. Širom zemaljske kugle naći ćete djecu koja pate – žrtve fizičkog, mentalnog i emocionalnog zlostavljanja. Stvarnosti svakodnevnog života polako zasjenjuju njihovo svjetlo. I stanje se pogoršava.

Četvrtog lipanja obilježava se Međunarodni dan nevine djece žrtava agresije. Da, obeshrabrujuće je znati da u današnjem modernome svijetu trebamo čak i takav dan. Ali ga trebamo. Ovaj određeni dan potvrđuje posvećenost Ujedinjenih Naroda zaštiti prava djece od nasilja, izrabljivanja i zlostavljanja. Voljela bih misliti da i mi radimo svoj dio posla i govorimo Dosta je!

Činjenica je jednostavna: milijuni djece diljem svijeta iz svih ekonomskih miljea, svih uzrasta, religija i kultura trpe nasilje, izrabljivanje i zlostavljanje svaki dan. A još za milijune njih postoji rizik.

Da bi stvari bile gore, neka djeca su posebno ranjiva zbog spola, rase, etničkog porijekla ili ekonomskog statusa. Druga su ranjiva jer imaju teškoće, siročad su, urođenici ili dolaze iz etničkih manjina. A postoje i djeca koja žive i rade na ulicama, žive u institucijama i popravnim domovima ili u zajednicama gdje posvuda vladaju nejednakost, nezaposlenost i siromaštvo. Još više alarmantno jest to što samo mali dio zločina nasilja i zlostavljanja bude prijavljeno i istraženo te samo nekolicina počinitelja za njih odgovara.

Naravno, zlostavljanje i zanemarivanje u bilo kojem obliku (i koliko god malo bilo) utječe na svaki dio djetetovog života, od učenja i socijalizacije do povjerenja i prijelaza u odraslu dob. Najviše od svega, kradu im nevinost i gaze duh. Zasjenjuju njihovo svjetlo i uništavaju mogućnosti.

A kada smanjite djetetovo svjetlo, smanjili ste svjetlo svijeta.

Dok Međunarodni dan nevine djece žrtava agresije slavi milijune pojedinaca i organizacije koji rade na zaštiti i očuvanju dječjih prava, on također predstavlja poziv za svakoga od nas da postanemo svjesni strahota zlostavljanja djece u svim oblicima. Štoviše, to je poziv na djelovanje da napravimo svoj dio posla u stvaranju boljeg svijeta za našu djecu.

Kamen temeljac bilo kojeg duhovnog puta uvijek će biti osobna odgovornost. Svjesni smo samo onoliko koliko smo budni za ono što se događa u našem svijetu. Naravno, to počinje s našim unutarnjim duhovnim svjetovima, ali moramo se sjetiti da smo i građani planeta te da način kako postupamo s drugima reflektira našu višu svijest i ljubav prema božanskome. I nema važnije stvari od toga da se probudimo i shvatimo kako se odnosimo prema našoj djeci.

Kako je veliki američki pjesnik, Carl Sagan, jednom rekao: “Beba je Božje mišljenje da bi svijet trebao nastaviti postojati.“ To je divan citat, a možda i razlog zbog kojega sam uvijek vidjela djecu kao lijepe svježe posađene vrtove – vrtove punih nade i neslućenih mogućnosti. A mi smo skrbnici tih vrtova.

Iako možda neće biti moguće promijeniti ono što se događa u drugim dijelovima svijeta, možemo zaštititi vrtove u našim dvorištima. Činjenica je da bolji svijet uvijek počinje od doma. Moramo zaštititi djecu u našim životima – zalijevati ih, njegovati i hraniti ih svime što trebaju kako bi izrasla u ono što kane postati. Moramo ih puniti slobodom, povjerenjem, božanskim, znatiželjom i čuđenjem te vjerom da je sve moguće. Naša djeca trebaju znati da vjerujemo u njih.

Mi smo vrtlari njihovih budućnosti.

Fred Rogers, dugogodišnji televizijski voditelj, običavao je govoriti: „Svatko tko na bilo koji način pomogne djetetu za mene je junak.“ Potpuno se slažem s njim.

Ovo je naša početna crta. Ovo je savršeno vrijeme u povijesti za sve nas da ponovno stavimo našu strast i energiju u zaštitu djece pomažući im da otkriju kako su predivna i čarobna. I neizmjerno ih volimo.

Pokrenite se i budite djetetov junak. Pomozite učiniti svijet boljim mjestom.

Mabel Katz, 1. 6. 2020.

http://www.medium.com

Prevela: Jasenka Bizjak

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s