Problemi i pokloni

fNe postoji problem koji u svojim rukama ne nosi poklon za tebe. Ti tražiš probleme, jer su ti potrebni njihovi pokloni.
Ričard Bah

Ovu rečenicu pročitala sam par dana nakon seminara u Beogradu, na kojem sam sama došla do iste spoznaje, kroz rad u paru. Žena sa kojom sam radila ponavljala je ista pitanja- Šta je to što želiš više u svom životu? Šta treba da uradiš da bi to privukla u svoj život? Kakva iskustva tražiš? Odgovarajući na njih spoznala sam da tražim iskustva koja mi omogućavaju da doživim i prevaziđem neke meni važne i aktuelne teme. Verujem da svi mi to radimo, možda češće nesvesni da upravo tragamo za neprijatnim iskustvima kako bismo od njih mogli da stvorimo biser. Kad god mislimo da je nešto toliko teško za nas da to prosto ne možemo da prevaziđemo, na pomolu je veliki skok u spoznaji i razumevanju.

Mi kreiramo svoja iskustva, stvarajući sebi prilike za rast i razvoj, a to su situacije koje najčešće doživljavamo kao probleme. Čini mi se da je jako važno da stalno iznova osvešćujemo činjenicu da smo mi sami kreatori svih iskustava, bilo da to činimo svesno, bilo nesvesno i da nam ništa ne šalje neko drugi (Bog, Univerzum, Život kako god…), već da to radimo uvek i samo mi sami, kako bismo iskusili, doživeli i osetili najrazličitije stvari.

Mnoga različita iskustva namenjena su samospoznaji, odnosno pomažu nam da iskustveno dođemo do odgovora na pitanje ko sam ja. Mi svesno možemo znati i prihvatati da smo deo Boga, da smo njegovo voljeno dete i da je on i u nama, baš kao i u svemu oko nas. Ipak, čini mi se da mi to želimo da doživimo i iskusimo (barem neki od nas), da se nekako uverimo. Lepo zvuči, ali daj da se ja to proverim sama. Pošto smo svi različiti, različita su i iskustva koja nas vode ka toj spoznaji.
Kao krajnji ishod, u stanju smo da iskreno osetimo i prepoznamo Ljubav u svemu, čak i u najbolnijim trenucima i najstrašnijim ljudskim ponašanjima.
Tada više ne merimo ljudskom logikom, jer smo prešli na neki drugi nivo spoznaje.

– Suzana Vemić

Oglasi

2 responses

  1. Moze li mi neko objasnit i rec,konkretno? Imam problem,osim sto cu hopsat,treba li nesto ili neko stanje meditacije,kako ce mi to rijesit konkretan problem?

  2. Draga Gordana, ako imate problem i jako ga želite riješiti, i čini Vam se da je hooponopono prilično logičan…. zašto ne proučite materijale – intervjue, članke, knjige…. u rubrici Mediji?
    Ako samo pogledate knjigu Najlakši način (rubrika Mediji/Knjige), koja ima lagane 24 stranice, naći ćete odgovore na sva pitanja o tehnici.
    Ključ hooponopona je shvaćanje da je sve u nama, i preuzimanje 100% odgovornosti.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s