Programi ili sloboda

AINaiđu tako trenuci, možda i dani kada nam se čini da nema svrhe govoriti hvala ti i volim te, da čišćenje ne donosi nikakve promene i da sve to nema smisla. U pitanju je program naravno. I to jedan od upornijih, rekla bih, sudeći po rasprostranjenosti.

Dugo već radim sa ljudima i mogu reći da su neki programi znatno uporniji od drugih. Čini mi se da su u pitanju programi vezani za naš doživljaj sopstvenog identiteta. Ne kaže dr Len tek onako da je najvažnije pitanje koje sebi možemo postaviti tokom života, pitanje : ,,ko sam ja?,, Ako kao odgovor na ovo pitanje damo bilo šta drugo osim – čista ljubav i razumevanje- eto programa. Dakle, sve one  divne ili manje divne  osobine kojima sebe opisujemo samo su programi baš kao i naše uloge. Kada se na dubokom nivou poistovetimo sa tim svojim osobinama, kako to mi psiholozi kažemo crtama karaktera ( karakternim crtama ) jako nam je teško da ih ,,odbacimo,,. Mi u stvari ne želimo da očistimo te programe i grčevito se držimo za njih, jer nam oni daju osećaj identiteta. Ja sam uporna osoba. Ja sam disciplinovana. Pa šta ću kad sam takav/takva…Lenja sam…  Vredna sam… Sve dok se poistovećujemo sa bilo kojim od ovih programa, bićemo daleko od svoje prave prirode, a time I od slobode. U psihoterapiji takođe se goovri o ego sintonim i ego distonim uverenjima ili osobinama ličnosti. Ego distona su uverenja kojih mi sami želimo da se oslobodimo i sa njima je mnogo lakše raditi. Ego sintona su uverenja koja osoba doživljava kao integralni deo svoje ličnosti i često nije u stanju da ih posmatra kao uverenja. Prvi korak ka promeni ovih uverenja ( ili osobina) je učiniti ih ego distonim, dakle pomoći osobi da dođe do tačke kada će shvatiti da joj takva razmišljanja otežavaju život.

Sloboda znači da u svakom trenutku mogu da reagujem iz čiste svesti, bez upliva programa koji teže da odrede moju pravu prirodu. Uz neprestano hvala ti i volim te, imamo priliku da se oslobodimo tih , duboko ukorenjenih programa, sa kojima smo se poistovetili i da reagujemo sasvim različito u različitim situacijama, ne vezujući se pri tom za sopstvene reakcije niti osobine. Sloboda je stanje oslobođeno programa, stanje kada se kroz nas ispoljava čista svest, čista ljubav.

– Suzana Vemić,

http://hooponoponoija.wordpress.com/

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s