Anksioznost i depresija 2.dio

kjKao prvo bih odmah u startu naglasila, i zamolila, da se nitko ne nađe povrijeđen ili prozvan s moje strane, jer zaista vas sve volim i cijenim. Evo zašto to pišem: s obzirom da sam nakon svoje zadnje objave o depresiji i anksioznosti ( https://hooponoponotehnika.com/2013/07/20/anksioznost-i-depresija/ ) dobila u inbox strašno puno pitanja, ali isto tako i prepričavanja svojih bolesti, analiziranja tih  bolesti i stanja, evo odgovorit ću vam svima, ovako putem objave.

1. Uočila sam da neki moju objavu nisu niti dobro pročitali pa su postavljali pitanja koja su već bila u objavi…. što znači po mom mišljenju da je bio bitan samo naslov… hvala, hvala… ali čim je ta objava ušla u vaš fokus i zaintrigirala vas, nije bez razloga došla. To vam je isto kao kad čitate neku knjigu pa na kraju te knjige shvatite – pa ja nisam nigdje pročitao/la to i to – niste bili u sadašnjem trenutku kada ste čitali.

2. Neki ne prepoznaju odgovornost, već traže krivce za svoje probleme (moji roditelji ovo, moja susjeda ovo, moj brat ovo itd)… Ne, to nije odgovornost! Za svoje probleme, brige, bolesti smo mi odgovorni (ne krivi!), jer smo svoj život tako kreirali, jer smo puni programa koje trebamo čistiti. A Bog nam je dao tako krasne i jednostavne alate kojima čistimo i oslobađamo se programa, stavlja nam na tacnu prilike za čišćenje – ljude, mjesta, događaje, situacije, a ništa nam ne naplaćuje… pa zar to nije divno? Zar je tako teško ponavljati  Hvala, Hvala, Volim te, Volim te? Ali ne, kako neki kažu: “pa čistim kad se sjetim… ujutro 15 min… navečer 15 min”… A ne, tako hooponopono ne funkcionira! Čišćenje je potrebno non-stop, a ne određivati danas ću toliko i toliko, pa kad se opet sjetim. TO NIJE ČIŠĆENJE – TAKO NE MOŽETE NIŠTA RIJEŠITI. Puno dnevnog čišćenja, zaspati s Hvala ti, Volim te…. buditi se s Hvala ti, Volim te…. Tako funkcionira hopo i to savršeno, a ne razmišljati o problemu, živcirati se, brinuti se, analizirati, kako, zašto, kada… Mi u stvari time Bogu kažemo: pusti mene da sama rješavam problem jer ja znam najbolje. I Bog će ti ostaviti da ih rješavaš sam.

Promijenite percepciju – umjesto da se usredočite na bolest, probleme, ponavljajte hvala, hvala, volim te, volim te, i počet ćete ubrzo primjećivati male, ali sigurne pomake u svom životu. Netko mi kaže “ali ja ništa ne osjećam kad kažem hvala ti”…. Pa niti ne moraš, ali s vremenom ćete dopustiti da vas obuzmu topli osjećaji zahvalnosti. Neki kažu “ne mogu se riješiti straha”… možeš, imaš hooponopono…. Hvala ti, Volim te…

Znate li što je strah? Strah je lažov, nema značenje, strah je samo osjećaj, a dok imate strah, život će vam donositi samo patnju.
Čistite strah, a kada čistite taj strah očisti se i puno drugih manjih programa koji su se kao pijavice priljepile uz tog lažova.

Znam… hvala… hvala… hvala… neki će možda reći: “lijepo je sad to ovako reći kad je riješila neke svoje probleme”…..Ne, nije tako, jer još uvijek i ja imam problema, znam biti tužna, jer i ruža ima trnje, ali isto tako znam i da ruža ima prekrasan mirisni cvijet.
Kada na nečemu zapnem u čišćenju, uđem u ovu divnu grupu, otvorim vrata, uđem u predvorje grupe, a ono gle čuda divnoga…. pred mene počnu padati datoteke,video snimke, objave, knjige… Hvala ti Bože što si mi pokazao gdje su moji učitelji, hvala ti, hvala ti…

Toliko od mene, sve vas iskreno jako, jako puno volim od ♥
Tko je shvatio, shvatio je, a tko nije neka čisti puno.

Hvala, hvala, jer sam stvarno pokušala na tzv. školski način objasniti.

– V.M.

8 responses

 1. “Puno dnevnog čišćenja, zaspati s Hvala ti, Volim te…. buditi se s Hvala ti, Volim te…. Tako funkcionira hopo i to savršeno, a ne razmišljati o problemu, živcirati se, brinuti se, analizirati, kako, zašto, kada… Mi u stvari time Bogu kažemo: pusti mene da sama rješavam problem jer ja znam najbolje. I Bog će ti ostaviti da ih rješavaš sam.”

  Savršeno objašnjeno u ovih par rečenica, hvala Vam što se trudite da nam približite hopo! 🙂

 2. Ja jednostavno ne mogu hopsati po cijeli dan i ne razumijem kako je to moguće! Ako sam koncetrirana na svoj posao, npr. u banci, ili projektiranju, ili računu iz matematike, ili najobičnijem razgovoru s nekom osobom, onda jednostavno ne mogu u glavi “vrtiti” hvala i volim te i biti usredotočena na nešto drugo što u tom trenutku radim! Želim reći da mozak ne može procesuirati dvije misli odjednom! Bar moj ne može! Znači da hopsanje ostavljam za trenutke kad nisam u nekom poslu u kojem moram biti “misaono angažirana”! A to se u puno slučajeva događa po scenariju 10 min. hopsanja, pa 3 sata ništa, pa opet 15 min. pa 2 sati ništa! Ja ne znam kako vi drugi to rješavate. Ako imate savjet, hvala vam unaprijed! I još nešto! Apsolutno se ne slažem sa izjavom iz članka da mi Bogu kažemo, pusti mene da rješavam sama svoj problem jer ja znam najbolje! Tko zna išta bolje od Boga! Tko išta može riješiti bez Boga i Božje pomoći! Tko išta može napraviti mimo Njegovog plana i njegove volje! Osim toga to je i proturječno samoj biti Hoponopona, jer koliko sam shvatila, mi čistimo, ne znamo što, a Bog određuje što će biti očišćeno, jer on najbolje zna što nam je najpotrebnije! Bog će ti ostaviti da svoje probleme riješiš sam? Možeš li ih uopće riješiti sam? Ili je zapravo on taj koji sve riješava, a mi sebi ovakvim razmišljanjem ipak dajemo malo preveliku “moć”

  • Draga Suzana,
   moguće je čistiti i više nego što mislimo, samo se potrebno podsjećati u početku, lako “otplovimo”. Naravno da postoje periodi kad je teže čistiti na svjesnoj razini, ali je jako važno da se čišćenje odvija stalno na podsvjesnoj (Unutrašnje Dijete). Ne ide preko noći, ali ide, ne brinite 🙂
   Što se drugog dijela tiče, citiram: “Tako funkcionira hopo i to savršeno, a ne razmišljati o problemu, živcirati se, brinuti se, analizirati, kako, zašto, kada… Mi u stvari time Bogu kažemo: pusti mene da sama rješavam problem jer ja znam najbolje. I Bog će ti ostaviti da ih rješavaš sam.”
   Autorica upravo kaže da kad mi brinemo, analiziramo.. kažemo Bogu da mi znamo najbolje – i tada Bog ostavlja da mi rješavamo sami – a kao što kažete, nitko ne zna bolje od Boga. Zato čistimo, i svoje probleme, tuge, boli, prepuštamo Bogu s povjerenjem. Rješavaju se uvijek, jer kao što dr. Len kaže: “Ne mogu zamisliti da mi čistimo, a da Bog ne odgovara”.
   Hvala 🙂

 3. Imam jedno pitanje … tek sam u početku rada na sebi…čišćenju, vjerujem da sam odgovorna za svoje probleme i trenutno radim na osjećajima ( prepoznajem ih i otpuštam ). Što se tiče hopsanja, kako doći do trenutka da podsvjest ( unutarnje dijete ) samo briše?

  • Draga Ivana, ovisno o tome koliko hopsaš svaki dan, nakon nekog vremena pređe u automatizam. Da bi naša podsvijest čistila stalno, najprije mi moramo svjesno čistiti stalno. Ovo “stalno” je ključ 🙂
   Nema univerzalnog odgovora, svi smo različiti. 🙂

 4. Pozdrav divan post HVALA 🙂 !
  Bas me je zanimalo ima li ljudi sa iskustvima ovakvim, strahovima i teskim mislima. Ja sam krenula hopsati pre jedno mes. dana… Ali mogu reci da se stvar pogorsala , iz mene su poceli izlaziti i neki dr. strahovi cak strah od svojih misli i nepotrebne analize, osecam se tako nesigurno u sebe 😦 . HVALA VOLIM TE…Oprostite ako sam ovim nametnula svoj program uzimam i za to odgovornost dok pisem ovo govorim HVALA , VOLIM TE… Ali me zanima ima li nekoga kome se isto desava? Naravno krenula sam da hopsam da se problem taj resi, ali nemam ocekivanje kada ce se resiti ne zanima me ! Ali lagala bih kada bih rekla da nemam ocekivanja da prevazidjem to. HVALA …

  • Draga Melanny, puno nas je riješilo svoje ili tuđe depresije, anksioznosti, teške misli i sl.
   Nema recepta koliko će nekome trebati – mjesec, godinu ili više. Ali riješit će svakako.
   I da, sasvim je uobičajemo da u nekim periodima bude još puno gore nego što je bilo.
   Molim te, imaj povjerenja, i nemoj prestati s čišćenjem.

 5. Dragi svi, nova sam isto, ali proces se cini savrsenim i jednostavnim i udara ravno u sridu. Zanima me isto – nije da trazim garancije neke, nego iskustva – dali je moguce rijesiti naizgled “nepremostive” probleme, npr kad netko krivo odabere partnera, a on jos uvijek voli iskreno, ali u njoj nema osjecaja vise. U isto vrijeme ne zna nista sta da radi, jer gleda kroz programe cijelu situaciju, i ne zna sta je dobro za nju. U isto vrijeme se uzasava da povrijedi nekoga tko iskreno voli, a zudi za slobodom i plasi se da ne provede zivotu u okovima tako……:) Ne pisem o sebi, samo malo 🙂
  Meni se to cini toliko kompleksnim, da ne znam kako se moze itko isplesti.

  Hvala vam! Volim vas!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s