KAKO?

s

Najčešće pitanje koje se ovdje pojavljuje jest KAKO! KAKO da očistim, KAKO da promijenim, KAKO da postignem, dostignem?

Iako zapravo svi materijali, audio, videa, tekstovi, objave, ne sadrže ništa drugo nego OVAKO, ipak se ne čini dovoljno. Ima se dojam kao da nešto fali, nedostaje konkretnost, nedostaje KAKO.

Eto to je um. Ako dovedete nekoga, tko nikada nije mijenjao žarulju i pokažete mu kako se ona mijenja, korak po korak, odvijete staru, zavijete novu i voila! Ovaj će bez problema ponoviti postupak, malo će imati dileme oko čvrstine stiska, ali će učiniti to. No, ako mu idete opisati: prvo pritisneš dugme gdje se gasi svjetlo, pa uzmeš stolicu i popenješ se, pa… E, to bi mogao biti problem, jer će sigurno imati pitanje KAKO da postavim stolicu? Koje visine ona mora biti? Jeli mora biti drvena ili plastična? A još nismo došli do žarulje

U duhovnosti su stvari daleko apstraktnije nego u materijalnom svijetu, a opet jako su međusobno ovisni i mora se raditi na oba sa jednakim intenzitetom. Um će insistirati da ne zna KAKO voljeti sebe, da ne zna što to znači i “KAKO to misliš da ja ne volim sebe?”. On ima grdih problema sa povjerenjem. Ne može prihvatiti da se bacimo u jednostavnost, u atom inicijative koja nam je potrebna da bismo stvorili svemir.
Um treba stotine videa, seminara, tekstova da bi pristao na jednostavno “Volim te”! Zastrašujući su to zidovi! Toliko zastrašujući da su Kinezi i sagradili jedan takav ogroooooooman, samo da ne bi rekli “Volim te”! 

Um želi odmah! Sada! A istovremeno je bio jaaako pospan i nije mu se žurilo kada smo se pretvarali u ovo što danas moramo čistiti. Zamislite koliko vremena je trebalo da bi Božanska iskra od Bezuvjetne Ljubavi došla do ovoga danas sivila, kronične zagušenosti problemima, programima, nezasitnosti, žudnje za posjedovanjem? Pa to je bila cijela vječnost! 

Ovo je igra mačke i miša (Toma i Jerry-a :D). San što se izmjenjuje drugim snom, s javom, iluzijom življenja. Jedan naganja drugog, iz dana u dan, iz godine u godinu. To je vječna bitka između volje za promjenom, tromošću, postavljanjem prioriteta u životu i snazi za preuzimanjem odgovornosti za sebe.

KAKO je najjednostavnija stvar na svijetu! KAKO je “Volim te, Hvala ti”! (u slučaju Ho’oponopono prakse naravno, postoji i milijun drugih načina).
KAKO da budem Ljubav? “Volim te” je način da Jesam Ljubav.
KAKO da očistim strah? Partnera mlatitelja? Šefa mučitelja? KAKO da preuzmem odgovornost? Ne postoji odgovor na ova pitanja kojim bi se um zadovoljio! Jer on ne poznaje “Volim te”! Um vam kaže da “Volim te” je prazna ljuštura, bez energije, ne može se s tim ništa. Za njega ono to i jeste – tek podatak! Um funkcionira pomoću slika i sjećanja. On slaže lažne ugode, emocije, reakcije – falše uzroke na koje tijelo potom reagira. Sada smo sretni, smijemo se, osjećamo se fenomenalno – padne nam iPhone na pod – odjednom katastrofa! U hipu, u trenu, u sekundi!

Mi možemo obožavati Moojia, Osha, Rumija, Budu, Isusa, možemo znati sve o njima, svaku njihovu riječ, a opet biti u totalnoj depri, sumraku života! Što um tada radi? Pa traži još Rumija! Pa onda kada Mooji kaže da je Ljubav jedina stvarnost, to drži um zadovoljnim jedva do podneva. 

“Volim te” je “fenomen” tijela. Ono je apstraktno energetsko polje što vibrira našim bićem u cjelini, pa i u umu. Kada izgovaramo te riječi, mi najobičnijim trikom omogućujemo umu da pusti, da prihvati tu bezobličnost voljenja, Božanski sjaj što titra u nama. Mi zapravo ne radimo ništa! Samo dozvoljavamo originalnom stanju našeg bića da Bude!

“Volim te” je tako jednostavna, tako divna, jako privlačna gesta. A opet, čini se da iziskuje ogromni napor kada je treba uputiti sebi! Ali KAKO kada smo mi taj “Volim te”, istinska Ljubav?

To je um. Hrđa što sabotira energetsku konstrukciju što s Ljubavlju je izgrađena. Da bismo spriječili hrđu, trebamo ukloniti “vodu”. Odustati od nje.

KAKO jest odustati. Otpustiti. KAKO jest “Volim te” pa kud puklo da puklo! To je popeti se na planinu života i urlati iz sveg glasa “Volim teeeeee”. SVE podrediti tome, svaki dah, korak, pokret. SVE što jesam, što vidim, čujem, predajem tom “Volim te, Hvala ti”.

Nema drugog OVAKO. Tisuće stranica teksta, sati i sati videa govore samo o ovome. Samo o tom “Volim te, Hvala ti”.

I strpljenju.

– Neno Lubich

Jedan odgovor

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s