Sreća ili Strah? Ljubav

sGledao sam nedavno jedan film (Tajni život Waltera Mittya –http://filmovanje.com/movie/item/the-secret-life-of-walter-mitty). Film je simpatičan, sa prekrasnim pejzažima, ali jedna situacija u njemu mi je privukla pažnju: Dakle, dva lika u firmi koja se gasi, reformira se u nešto drugo, jedan radi na otpuštanju zaposlenika, a drugi je zaposlenik. Prvi je je sretan, arogantan i siguran, a ovaj drugi je nesretan i u strahu, iako je izvrstan u svom poslu. U čemu je razlika kod ove dvojice?

Kod prvog je naizgledno sve sigurno, ne prijeti mu otkaz, dobro je plaćen i vrlo samouvjeren, bahat. Drugom prijeti rušenje utvrde takozvane sigurnosti pouzdana života i strah nadoknađuje maštovitim svijetom u kojemu je junak, lik koji je preuzeo odgovornost i suvereno vlada svojim životom.

Je li sigurnost preduvjet Sreći? Je li Sreća stanje sigurnosti, ono kada je sve u redu?
Sve su ovo programi. I sigurni i nesigurni posao. I Sreća uzrokovana programom.

Ili smo sretni, ili smo zabrinuti, to nam je cijela zaokupirana stvarnost, program utkan u svu našu svakodnevnu pažnju. Čini nam se da preduvjet za Sreću je da nema Straha. Pa je Tajna da se fokusiramo stalno da budemo sretni i mislimo Sreću. Znači li to da tada nismo u Strahu, da ćemo ga tako očistiti? Program ovdje kaže: “Kad je prisutna Sreća, nije prisutan Strah. To dvoje ne ide zajedno.”
Pa smo onda u stalnoj borbi. Koja nikada ne završava. Jer Aveti ne mogu umrijeti. Mi smo ti koji kopnimo u njihovoj bitci, mislim Straha vs Sreće.

Ipak, Strah je temeljni uzrok naše patnje, temeljni program. Uvijek je prisutan, pa i kada smo Sretni. Bojimo se i samog Straha! Da će nam oduzeti Sreću.

No, za razliku od Sreće, Ljubav je uvijek prisutna. Kada postoji Strah, patnja i bolest, postoji i Ljubav. Mogu li to dvoje bit istovremeno prisutni? Prisutnost Majke kod bolesnog Djeteta, što je to?

Dakle, možemo reći da je Ljubav temeljna Stvarnost. Ako je Strah temeljni program, onda je Ljubav temeljna stvarnost.
I Strah i Sreća su zapravo iluzije. Premda je Sreća nešto poželjnija nego Strah .

Ali predlažem da se “fokusiramo” na Ljubav, ona je jedina stvarna. Ona je povjerenje, a ovo je zatim Sreća. To je Sreća od Božanstva. Beskrajna i nepokolebljiva. Znana u svim česticama našeg Jastva.

Zaključujem dakle, Volim te! Nema mi druge! Jer sam tada Ljubav. Ostalo me ne zanima.

– Neno Lubich

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s