Kome ide: Volim te?

sČesto se postavlja pitanje: Kada govorim “Volim te”, kome govorim?

Kada dišemo, kome dišemo? Dišemo li sebi ili nekome drugome? Možda problemu? Dišemo jer je to suština našeg Bića ovdje na Zemlji. To je prirodni mehanizam, kojeg srećom ne kontroliramo. Njime ostvarujemo harmoniju sa svijetom što nas okružuje. Zapravo, kada udišem zrak – udišem svijet! Jednako tako, izdišem Sebe natrag k Tebi. To je prirodni mehanizam koji mi omogućuje svjesnost bivanja univerzumom, stapanja s njim i da izmjenjujem životnu energiju. I baš kao što kažemo da kada uronimo prst u more, spojeni smo sa svim morima svijeta, jednako tako, dok dišemo spojeni smo s energetskim slojem Zemlje okupanim Suncem. Gdjegod ima zraka, mi smo Jedno! Jer ovaj zrak što je sada u Meni, bio je i u Tebi. Disanjem ti kažem da Jesmo. Poznajem Te, jer sam uvijek s Tobom u apstraktnoj prisnosti.

Disati – to je direktno iskustvo Boga!

Kada govorimo “Volim te”, mi iskazujemo iskonsku prirodu našeg Bića – Čiste Bezuvjetne Ljubavi – ovdje na Zemlji. I kao što disanjem ne govorimo ni sebi ni drugome, tako ni kada kažemo “Volim te”, ne govorimo sebi ni onome ispred nas, a ni problemu! Mi izmjenjujemo svoju Ljubavnu energiju sa Sobom, onim ispred nas i sa svim što nas okružuje. Tada se i problemi, sjećanja i podaci rasipaju u toj izmjeni, jer ne mogu opstati u takvom mediju. Ljubav nije sjećanje, ono je stanje! I baš kao što na maglu ne može sletjeti ptica, tako problem ne može postojati u Ljubavi.

“Volim te”, to je disanje Boga! Udiše sve nas odjednom i izdiše sve nas odjednom. To je Ljubav! A Ljubav se ne govori nikome, jer ona Jeste. Pokušajmo biti neutralni u Ljubavi, ne ulagati samovažnost u nju, izdvajati “ja” koji voli “to”.
U “Volim te” sve je sadržano, sva suština postojanja! Sve je već izrečeno, baš kao u svakom udisaju! Štogod mi pokušali još reći o njemu, to je degradacija Božanske svijesti.

“Volim te”, to je Tišina. Neizreciva žudnja za Bivanjem.

– Neno Lubich

 

 

—-

2 responses

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s