Duhovnost kao slatkiš

c– ” Doktore, ovaj lijek koji ste mi dali ne djeluje. ”
– ” Hm… Djeluje kod svih ostalih. Uzimate li ga po uputama koje sam vam dao? ”
– ” Kojim uputama ? Ma uzimao sam ga prvih par dana pa sam prestao kad sam vidio da ne djeluje. Štoviše, bilo mi je još gore. ”
– ” Još gore ?! Što vam se dogodilo ? ”
– ” Umjesto da prestanem kašljati još mi se počela skupljati sluz u grlu i nos sliniti. A ionako je lijek bio gorak. Ja bih neki slatki. I da odmah prođe. “
– ” A-ha, dobro… Tijelo kroz sluz izbacuje otpadne stanice koje su se u vama nakupile tako da vi ne biste trebali biti njihovo smetlište. To je faza kroz koju trebate proći na putu do ozdravljenja. ”
– ” Ne sviđaju mi se te faze. Idem ja naći drugog doktora. Hvala vam na svemu. Doviđenja. “

**********************

Prečesto sam vidio ovakve praktikante nekog oblika duhovnosti pa tako i hopsanja. Jer takovima je u prvom planu užitak i osjećaj sreće, a ne vlastita stvarna dobrobit. Kao dijete koje bi radije uzelo nekoliko komada kolača umjesto one – bljak! – brokule i špinata. U takvom je slučaju najbolje potražiti druge roditelje koji svojim uskraćivanjem neograničenih količina slatkiša neće tako zlostavljati jadno dijete, zar ne? Siguran sam da se svi roditelji slažu s ovim.

Nismo li mi ponekad točno takvi? ” Jao, od ovog ho’opsanja mi je gore nego prije! Pa kako mogu biti zahvalan za OVO ?!?! Zahvalnost je tu za lijepe stvari, situacije i ljude u našem životu, ne za SVE LOŠE !!! “

I onda opet natrag na par krugova na vrtuljku vlastita uma. A možda je neki drugi proces za mene? Možda ipak onaj koji me podučava da sam ja gazda svog života i njegov kontrolor i kreator? Možda ipak onaj koji mi hrani ego?

I tako, napola završen proces liječenja kod našeg doktora OPET nas je ostavio napola bolesnima jer, priznajmo, kriv je i doktor i proces liječenja i lijek… a ne mi jadne žrtve koje smo na takvog šarlatana nabasale.

A tko zna, možda je ipak kriv naš ego?

*************************

Nadam se da vam nije smetao sarkazam. Dani Ella, hvala ti na inspiraciji – i to ne samo danas.

– Radhe Govinda Dasa

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s