Očekivanja, očekivanja…

umirovljenik - vrijeme

Ajme…. OCEKIVANJA… kako je smijesna, a istovremeno bitna ta rijec…

Ako se na mjestu gdje cekamo ili nesto cekamo nista ne dogodi, to su ocekivanja koja svi nosimo u sebi. Prostor i vrijeme sacinjavaju cijelinu, ali u ocekivanju je ova cijelina poremecena. Sve je stalo, jer trenutak koji treba stici, kasni, nema ga. Karakteristicno je prazan. Nema bezbriznog ocekivanja. Cekamo da narastemo, cekamo na „princa ili princezu iz snova“, cekamo kraj rata, cekamo placu, ma cekamo svasta…. nema trenutka u kojem nigdje ne bi bilo, otvorenog ili skrivenog ocekivanja.

Svijet nije vjecno kretanje, jer postoji ocekivanje. Vrijeme i ocekivanje su uzajamno ovisni, ali ne na taj nacin sto ocekivanje postoji u vremenu, nego vrijeme postoji u ocekivanju. Uvijek stojimo na nekom pragu. Cekamo dok konobar ne donese juhu, cekamo da se popnemo na vlak i cekamo dok ne stignemo na cilj…. Cekamo jutro, izlazak, zalazak sunca….

Dobro bi bilo da nas zivot organiziramo prema egzistencijalnim kategorijama. Rijetke su psiholoske i logicke kategorije. Ono u cemu stvarno zivimo je zabuna, strepnja, ravnodusnost, uzbudjenje, strah, zanos, dosada itd…. Ono sto je za nas vazno je SMIRITI SE. S obzirom na to sta covjek ceka, jedva se nesto ispuni, a sto je NEOCEKIVANO, po pravilu nije ono sto se ceka…. i ispuni se!!!

Stoga, kad zivimo HO, pokusajmo maknuti ocekivanja iz misli, glave, srca…. zivimo HO iz srca, duse….

Vrlina ocekivanja je strpljenje. Budisti kazu da je to tako velika vrlina da ce strpljivi u svom slijedecem zivotu lijepi.. Pa ajmo onda SVI ZAJEDNO BITI LIJEPI….

Da bismo istrajali u ciscenju, naravno da je potrebno imati bar malo povjerenja, ali ne i ocekivanja. Ocekivanja znace, da ocekujemo da ce se problemi rijesiti na tocno zamisljen nacin, za koji mi mislimo da je najbolji, i u nekom odredjenom periodu… Bog nije sluga i mi mu ne dajemo naredbe, smjernice niti rokove. Jednostavno, radimo svoj dio, cistimo, a Bog, koji zna sto je najbolje za nas, upravo nam to i daje…. rekla je u jednom intervju-u Karmen.

Zelim pojacati i nikad ne izgubiti svoju budnost, koliko god je to moguce!
Hvala,hvala,hvala..Volim Vas

– Jasna Takač

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s