Sebe se voli

Love_Yourself

Setih se danas dešavanja od pre 2,5 god. Hvala Hvala. Dakle, na početku je čišćenje išlo lako. Nekad stalno po ceo dan nekad malo “zabrljam”, pa zaboravim. Uglavnom išlo je. Drugačijie sam doživljavala ho nego danas rekla bih.

Kako je vreme odmicalo počele su se dešavati “grozne” stvari. Negde sam pročitala da kad krenemo sa čišćenjem postajemo svesniji nereda i čini se da imamo još više za čistiti. Zapravo “problema” je uvek bilo i biće samo zavisi kako ga posmatramo. Da li kao problem ili priliku. I kad je sve krenulo nizbrdo, tako se činilo pojačala sam hvala, još više volim te. Bolelo je. Znate kad ste na moru pa imate neku oderotinu a slana voda je kažu lekovita pa vi ulazite u more a peče Vas da biste urlali naj radije.

Tih dva meseca viđala sam zgažene mačke, pacova koji mi visi pod prozorom, ljude sa raznim invaliditetima, konstantno i svi su pričali o boleštinama, na tv-u su i crtaći bili monstrumi, vampiri sve u fazonu haloweena. Kao jedna velika noćna mora. Znala sam da delimo programe ako pričamo o problemima i samo sam po ceo dan između tog “ludila” ponavljala to veliko HVALA. Bilo je dana kad nisam mogla reč izgovoriti. Plašila sam se susreta sa ljudima, njihovim pričama, svemu. jer se prebrzo odvijalo sve. Dani su bili sivi, oblačni. Tog dana je umrla svekrva. Iznenada. Za manje od mesec dana drugi smrtni slučaj. Neko sasvim blizak. Komšijsko dete je teško obolelo. Od bolesti koje sam se naj više bojala. Bože, pa kako sam mogla sebi ovo privući u život. Sav ovaj mrak. Svi moji strahovi su počeli da dobiju manifestni oblik. Hvala hvala hvala… Od jutra do mraka.

Bila sam umorna jako umorna, ali mi ni u jednom trenutku nije palo na pamet da odustanem. Od čega? Od sebe. Jer to sam bila ja. To su moji strahovi. Pratili su me iza svakog ćoška, svakog ugla, svakog novinskog natpisa. Možete se u zemlju ukopati ali od Sebe pobeći ne možete. Koliko dugo će biti tu? Koliko moraju. Nisu ni došli juče. Godinama sam googlala simptome bolesti, ispitivala, čačkačala, pisala. Da bi naučili. otpustili ideju o tome da je to strašno, loše. Ako Vam sutra priđe komšinica, sa svojim problemima, šta ćete? Pobeći glavom bez obzira i pomisliti: a ne neće ona mene inficirati svojim mislima, problemima, idejama… Pa koja komšinica, koji problemi. To ste vi. Samo Vi. Da je niste morali sresti ne bi je sreli.

Pogledajte ljude oko sebe, oblake, doživjaje, situacije. Talase na vodi. Vetar koji duva i nosi prašinu. To ste Vi. I na koga ćete biti ljuti, besni od koga ćete strahovati? Na delić sebe koji “privlači te ljude, njihove priče? Sebe se voli. S hvala i volim te!

– Renata Navratil

Jedan odgovor

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s