Zašto mi se ovo događa?

Koliko puta smo se zapitali: ”Zašto se ovo događa meni?”

Zar se loše stvari smiju događati dobrima?
Zar ne kažu svi – budi dobar, i ono sto šalješ, to će ti se i vratiti? Budi pun pozitivnih misli, lijepih riječi i dobrih djela, i u tvoj život će ući obilje i blagostanje?
Otkud onda sve ovo loše baš meni?
Dragi moji, život nije bajka. Da je tako – dobre stvari dobrima, loše stvari lošima – sve bi bilo jednostavnije. No najčešće, stvarnost nije ni izbliza takva.
Pa stvarno – zašto??
Prvo moramo znati da – ne znamo ništa.
Ovo malo što “znamo” ograničeno je na znanja i iskustva materijalnog svijeta kojeg shvaćamo kao realnost. Mi ne znamo širu sliku, ne znamo zašto se stvari događaju, a jako bismo ih željeli kontrolirati. Je li moguće kontrolirati nešto što ne znaš kako funkcionira? Možeš li kontrolirati automobil ako ne znaš kako funkcionira, kako se vozi? Ne.
İmamo pet čula, oni su naši donositelji informacija. lmamo i naš intelekt, koji te informacije obrađuje. Mislite da ih obrađuje objektivno? Ne. Opet ih obrađuje na osnovu već postojećih informacija (iskustava, sjećanja), i tako donosi zaključke. Drugim riječima, o “objektivnost”, “znanju”, i superiornosti našeg uma nema niti govora.
To je kao kada gledate mapu nekog područja – prepoznajete reljef, vidite ceste, plave linije označavaju neku vodu, jasne su vam strane svijeta, tu je i mjerilo…ali je li mapa teritorij? Čujete li zvukove? Vidite li bogatstvo flore i faune, uvlači li vam se miris mahovine u  nosnice? Vidite sunce kroz krošnje, i osjećate koru drveta pod rukom? Grizu vas bube i čujete šuškanje u travi?
Ne. Mapa je – mapa. Mapa nije teritorij.
Zato odbacimo igru ega koji nam kaže – JA znam kako kontrolirati – dovoljno je biti pozitivan, i privući ćemo dobre stvari u svoj život. Aha.
Prvo što je potrebno je zahvaliti egu i zamoliti ga da malo ušuti – do sada od njega baš i nije bilo neke koristi, je li tako?
A onda treba uzeti veliku metlu, i uhvatiti se čišćenja. Najprije najgori posao.  Čistiti  obrasce, navike, sjećanja, predrasude, informacije, očekivanja…. Čistiti, čistiti, čistiti….
Mislite li da to ide preko noći? Da će biti očišćeno u koji tjedan, eventualno mjesec?
Neće.
Da je očišćeno znat ćete onda kada vam prođe dan a da nikoga i ništa niste prosuđivali – čak niti okus lubenice koju ste jeli, ili odluku svog djeteta da istetovira ime djevojke na leđima. Ni objavu šefa da smanjuje plaću, ili mrlju od kave na novoj košulji.
Dok to ne budete mogli, trebat ćete čistiti. Možda zvuči  nemotvirajuće, možda zvuči čak nemoguće. Ali kada počnete čistiti, kad se u vama počne stvarati prazan, čist prostor, bit ćete nagrađeni. Toliko da nećete moći vjerovati.
Ali vaša najveća nagrada će biti – mir. Mir iznad svakog poimanja.
– Karmen Jerković

2 responses

  1. Pingback: Anonimno

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s