Najneobičniji doktor na svijetu

kjRiječ je o dr. Ihaleakala Hew Lenu, psihologu sa Havaja koji je uspio izliječiti čitav odjel pacijenata psihijatrijske bolnice za kriminalce, mahom ubojice, silovatelje i psihopate. Ono što ovaj slučaj čini zanimljivim i drugačijim je činjenica da dr. Hew Len s pacijentima uopće nije ostvarivao osobni kontakt, a sve što je napravio je proučavajući njihove bolesničke kartone problem rješavao u sebi i to koristeći tradicionalni havajski proces liječenja zvan ho’oponopono koji se u potpunosti temelji na principima potpune odgovornosti.

Četiri godine je bilo potrebno dr. Lenu da ostvari uspjeh sa svojim pristupom. Atmosfera u havajskoj državnoj bolnici (Hawaii State Hospital), odjel za mentalno bolesne kriminalce, bila je sumorna, osoblje koje je tamo radilo često je bilo na bolovanju ili je davalo otkaze – u takvim uvjetima nitko se nije mogao zadržati duže, bolesnici su bili nasilni, a međusobno bi se sukobljavali minimalno 3-4 puta. Prije dolaska dr. Lena primali su jake lijekove i često su morali biti vezani, posjete od obitelji i prijatelja bile su zabranjene i nitko od zaposlenika u bolnici se nije osjećao ugodno u njihovoj blizini – unatoč činjenici da je veći dio pacijenata većinu vremena provodio u sobama. Nakon što je dr. Len počeo primjenjivati svoju vrstu terapije atmosfera se popravila, osoblje je postajalo sve zadovoljnije i više su vremena provodili na poslu, a bolovanja gotovo da nije ni bilo. Bolesnici su postali sve mirniji, terapija lijekovima im se postepeno smanjivala da bi na kraju bila ukinuta – pacijente se više nije vezivalo lancima, a boravak sa njima je postajao sve ugodniji. Pacijenti su na kraju pušteni kućama (iako to nitko prije nije mogao očekivati). Danas je taj odjel bolnice zatvoren.

ALTERNATIVA-INFORMACIJE---HOOPONOPONO (2)

Na pitanje kako je i na koji način to uspio, dr. Len odgovara: „Iscijelio sam onaj dio mene koji je njih stvorio.“ Objašnjava kako je sve u našem životu isključivo naša odgovornost, samim time što se nalazi i odražava u našem životu. Ako npr. čujemo da se negdje dogodio čin nasilja ne možemo se pretvarati da nas se to ne tiče. U krajnjoj liniji mi smo svi jedno, povezani sa svime, tako da je čitav svijet naša kreacija. Nismo krivi za ono što se događa, ali smo odgovorni. Na nama leži odgovornost da iz svoje svijesti izbacimo negativne misli/uvjerenja/sjećanja koja su dopustila stvaranje neželjene situacije. Mi ne trebamo činiti ništa, jer sve promjene čini Duh, ono što na nama ostaje je zamoliti da se promjena dogodi. Mi zapravo nikada ne znamo što se u stvari događa jer nemamo dovoljno informacija – ljudski um je svjestan samo 15 do 20 bitova informacija u sekundi i toliko ih može procesuirati, dok ostalih milijun bitova prolazi ispod praga svijesti. Dakle linearni um je u mogućnosti procesuirati tek 0,05% informacija sa kojima dolazi u doticaj – ostalo se pohranjuje u nesvjesnom (nelinearnom) umu. Budući da nemamo svijesti o tome što se događa (iako mislimo da smo svjesni) u svakom trenutku, sve što možemo je predati se i vjerovati. Dr. Len ističe: „Kako bi učinkovito riješio problem, terapeut mora biti 100% odgovoran za kreiranje problematične situacije, odnosno, mora biti spreman prihvatiti činjenicu da su uzrok problema pogrešne misli u njemu, ne u pacijentu. Čini se da terapeuti nikada ne uočavaju činjenicu da kad god postoji neki problem, da su oni uvijek prisutni!“

Ho’oponopono je stari havajski proces rješavanja problema. Prema njegovoj definiciji iscjeljivanje znači voljeti sebe. Ne možemo pomoći drugome ako prvo sebe nismo doveli u red. Problemi su samo sjećanja koja se neprestano ponavljaju u našem umu, odnosno u našoj podsvijesti. Ako se želimo riješiti problema moramo „očistiti“ sjećanja iz našeg uma. Tehnika koju dr. Len koristi za takvo čišćenje vrlo je jednostavna. Kada god vidi nešto što treba riješiti on u sebi neprestano ponavlja: „Žao mi je, oprosti mi molim te, hvala ti, volim te!“ „Kada sam radio s pacijentima u bolnici, pogledao bih njihov karton i osjetio bol u sebi. To je bilo zajedničko sjećanje. To je bio program koji je uzrokovao da pacijent djeluje onako kako djeluje. Pacijent nije imao kontrolu, on je bio zahvaćen u programu. Kada sam osjetio taj program, očistio sam ga.“ – objašnjava dr. Len.

Tradicionalnu havajsku tehniku pokore, opraštanja i preobrazbe ho’oponopono obnovila je Mornah Simeona, kahuna i kćer posljednje havajske princeze Liliuokalani. Pomoću nje terapeut pretvara vlasite pogrešne misli/sjećanja/uvjerenja u savršene misli ljubavi. Tada terapeut od Ljubavi zatraži da ispravi pogrešnu misao koja je stvorila problem u njemu, a i u njegovom pacijentu. Ta molba je proces pokore i opraštanja od strane terapeuta: “Žao mi je što su pogrešne misli u meni uzrokovale problem za mene i za pacijenta; molim oprosti mi “. Kao odgovor na ovaj zahtjev, Ljubav započinje mistični proces preobrazbe pogrešnih misli neutralizirajući negativne emocije koje su uzrokovale problem. U sljedećem koraku Ljubav otpušta neutralizirane energije iz misli, ostavljajući ih praznima, istinski slobodnima. Kada su misli jednom prazne i slobodne, tada ih Ljubav ispunjava Sobom. Rezultat: terapeut je obnovljen u Ljubavi, a s njime i njegov pacijent kao i svi ostali koji su u problem uključeni. Ho’oponopono se može koristiti za bilo što što nas muči. Može se koristiti za rješavanje problema u odnosima, obitelji, poslu, školi, financijama – štoviše, ho’oponopomo može riješiti probleme koje imaju i drugi ljudi. Ova metoda nije metoda privlačenja, vizualizacije niti afirmacije. Ho’oponopono je metoda pomoću koje osoba, sve što ju muči, sve što osjeća i doživljava loše, problem ili bol – bilo u sebi ili drugima – rješava U SEBI. I to je razlog zašto dr. Len nije trebao osobni kontakt s pacijentima da bi ih liječio. On je zapravo njihove probleme rješavao i čistio – u sebi.

Ho’oponopono pristup je vrlo jednostavan i vrlo djelotvoran, jedan od primjera njegove primjene je slijedeći. Vidite neku situaciju, doživite određenu bol u životu i osjećate se razočarano – to je sasvim normalno i uobičajeno za čovjeka.

Ho’oponopono daje drugačiji pristup, sami smo odgovorni za sve negativno što iskušavamo u našim životima. Jedan od načina “čišćenja” je slijedeći: kada osjećate bol samo u sebi ponovite:

“Žao mi je za ono što se događa u meni, a što osjećam kao tugu, bol ili patnju. Hvala ti! Volim te!” Može li jednostavnije od ovoga?

– Ivan Tomasić

  • mag. oec.

Mabel Katz, učiteljica Ho’oponopona, održat će seminare Ho’oponopona u Zagrebu, 03.-04.11.2018. i Beogradu 10.-11.11.2018.
Naučite kako preuzeti odgovornost, i čistiti efikasno, kako bi se problemi izbrisali iz vas, vaše obitelji, potomaka i predaka.
Prijave na:
https://hooponoponotehnika.com/category/seminari/

 

2 responses

  1. Moram priznat da mi se tehnika sviđa, mada nisam ulazio u njene detalje, ja sam ju sebi prilagodio i koristim je na isti način kao i sedona metodu, sve ono šta vrijedi u sedona metodi koristim, osim šta ne govorim pitanja iz te metode nego kažem hvala ti – pri tome mislim na osjećaj koji mi se javlja čime mu dajem do znanja da mi je drago da se javlja i da sam ga spreman prihvatit, volim te – time mu dajem do znanja da ne gledam na njega kao na prijetnju ili nešto loše i oprosti mi – time preuzimam odgovornost za kreaciju tog osjećaja. A ova tvrdnja da je spomenuti doktor u gornjem tekstu uspio izliječiti čitav odjel pacijenata psihijatrijske bolnice za kriminalce, mahom ubojice, silovatelje i psihopate mi je potpuno nestvarna i ne vjerujem u nju ni 1%. Neznam čemu plasiranje takvih šarlatanskih priča u koje nitko normalan nemože povjerovat. Gdje su dokazi, gdje je adresa te bolnice, gdje su svjedoci, gdje su izjave doktora koji su radili tamo, gdje je dokumentacija koja potvrđuje da su se ti pacijenti izlječili, zašto neide od bolnice do bolnice i izlječi sve duševne bolesnike na svijetu itd, itd.

    • Marko, izjave doktora koji su radili tamo su u knjizi.
      Kako se radi o DRŽAVNOJ havajskoj bolnici, a ne o nekoj maloj privatnoj klinici u šumama Anda npr., sve je lako provjerljivo. Dokumentacije na pretek. Doktorskih disertacija nekoliko.
      Ipak malo treba ući u detalje 🙂

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s