Zahvalnost kroz Ho’oponopono

Što HVALA TI predstavlja?

Da bi bili potpuni moramo biti zahvalni. Zahvalnost, otpuštanje, opraštanje i prihvaćanje sastavni su dio ho’oponopona. Uvijek krećemo od sebe jer smo mi izvor svih naših misli i predodžbi. Programi našeg uma često nam ne dozvoljavaju da vidimo pravu sliku o sebi i svijetu u kojem živimo. Bol tako postaje samo bol – rana ili ožiljak na našoj duši. Kada kažemo HVALA TI na ranu naše duše nanosimo melem i ta rana polako zacjeljuje. HVALA TI kažemo onda kada osjećamo zahvalnost.

Zahvalnost je odličan način da iskušavate potpunost u ovome trenutku – pogotovo ako možete biti zahvalni svemu što se događa u vašem životu. Dopustite sebi da budete i prihvatite sebe onakvima kakvi jeste u ovome trenutku.

Imali ste probleme i izazove, imali ste svoja neugodna sjećanja, emocionalne ožiljke i život vas je sigurno često udarao – ali zapamtite da je to na nivou ega normalno. Bez obzira na sve ipak ste ovdje, živi ste i dobro ste. Bez obzira što se događa, bez obzira što se je dogodilo, bez obzira koliko je teško ili lagano vaše putovanje vi ste ovdje i sada. Uzmite osjećaj sadašnjeg trenutka i svih trenutaka koji su vas doveli do ovdje i sada i pokušajte razumjeti da se je bilo što dogodilo drugačije u vašem životu vi ne biste bili ovdje – ovakvi kakvi jeste – upravo sada. Da niste rođeni u baš to vrijeme kada ste se rodili nešto bi bilo drugačije. Da niste potekli od baš ove majke i baš ovog oca bili bi ste netko drugi. I svaka odluka koju ste u životu donijeli imala je utjecaj koji vas je doveo u ovaj trenutak.

Možda razmišljate: „Da sam barem imao, da sam barem imala lakše djetinjstvo, više podrške, više ljubavi. Da su me prepoznali baš onakvog kakav jesam, baš onakvu kakva jesam stvari su mogle biti bolje.“ – ali da je bilo koji trenutak u vašem životu bio različit, bilo što – vi ne biste bili ovdje i sada i to na način na koji jeste – na koji postojite.

Dopustite si da u vašu svijest uđe svaka osoba koju ste susreli u svom životu, dopustite da u ovome trenutku uđe svaki dar života koji ste dobili, dopustite da u ovome trenutku uđe u vašu svijest svako nasilje koje je počinjeno prema vama, svaka nesreća, svaka zdravstvena tegoba, svka financijska situacija koja vas je unazadila, svaki konflikt koji je stvorio bilo kakav ožiljak na vašoj duši. Prisjetite se i osvjestite sve vaše krive akcije i loše djela koja ste napravili, kojih se sramite – prema sebi i prama drugima. Prizovite svaku sekundu svog života neka se pojavi u vašem sjećanju i pokušajte osjetiti zahvalnost prema svakoj dragocjenoj sekundi života. Osjetite kako je svaki događaj, svaki loš čin bio savršen na svoj način i da su svi ti događaji, baš ti događaji, da su vas doveli do ovog iznimnog trenutka ovdje i sada. Iskusite kako bi vas drugačiji scenarij, drugačije riječi odvele na sasvim drugačiji put. Budite svjesni kako su vas vaši najveći neuspjesi u životu osposobili da budete baš ono što jeste i da postojite ovdje i sada i baš zbog svih tih iskustava nalazite se baš na ovaj način u ovome iznimnom trenutku.

Osjetite sada svim srcem koliko ste privilegirani da ste živjeli baš ovaj život, baš ovo postojanje – ma koliko god ono bilo teško, ali osjetite koliko ste privilegirani. Zato što vas je sve to donijelo u ovaj trenutak.

Ovaj trenutak ne može biti bolji nego što je niti gori nego što je – ovo je savršen trenutak. Trenutak u kojem ste cjeloviti i potpuni – upravo sada. Ovo je trenutak u kojem nema žaljenja nego samo mir i blagoslov.

– Ivan Tomasić

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s