Ho’oponopono i zlostavljanje

Vrlo često na mojim Ho’oponopono seminarima budu jedan ili dva polaznika koji su žrtve zlostavljanja. Uvijek im je jako teško prihvatiti stopostotnu odgovornost i shvatiti da su oni sami privukli to na sebe, posebno ako im se to dogodilo dok su bili djeca. Razumjeti da je gledanje sebe kao žrtve zapravo vlastiti izbor i da ćeš, jednom kada prihvatiš potpunu odgovornost, tek onda to osloboditi iz sebe.

Tijekom jednog od mojih seminara u Rumunjskoj, spomenula sam na satu kako je važno da ne gledamo sami sebe kao žrtve. Rekla sam im da smo mi 100% odgovorni za svaku situaciju i svaku osobu koju privučemo u vlastiti život. Počela sam davati primjere o tome kako biramo roditelje i situacije kroz koje prolazimo. Neki od studenata su bili jako iznenađeni mojim komentarima. Tada je jedan žena podigla ruku i rekla, “Kada je moja kći bila mala ova činjenica mi je bila potvrđena.”
Majka i kći su obje bile na seminaru. Kći je počela dijeliti svoju priču s nama, te je započela govoreći kako su joj sjećanja još uvijek jako jasna. Prije nego je zapravo začeta u majčinoj maternici, sjeća se kako je bila okružena mnoštvom zvijezda i urođeno je znala da je jedna od njih njezina majka. Počela je tražiti među zvijezdama, kada je u jednom trenutku vidjela jednu zvijezdu koja jako svijetli i u tom je trenutku znala da je pronašla svoju majku.

Nakon toga seminara u Rumunjskoj, o toj sam priči pisala u jednom od mojih biltena, i tada sam primila ovaj e-mail od Rosanne iz Argentine:
“Bok!
Pišem zbog toga što sam pročitala bilten, i nisam bila iznenađena djevojčinom pričom, jer sam i sama prošla nešto slično. To je bilo prije sedam godina i tako se jasno sjećam svega. Sjećam se da, kada je moj život započeo, nisam izabrala da budem rođena i rekla sam osobi koja me vodila da bi bilo loše da izaberem baš tu obitelj i da neću uspjeti. Ali, ta mi je osoba rekla da moram to učiniti, da ću uspjeti, i da neću biti sama jer će on biti uz mene. Tada me odveo za ruku do mjesta gdje su se nalazile zvijezde i ostavio me tamo. Od tamo samo počela svoj put kroz zvijezde prema životu. Mislila sam da bi bilo korisno da podijelim s vama ovo iskustvo.
Srdačni pozdravi,
Rosanna”

I zato, ako smo prolazili kroz poteškoće u odnosu s našim roditeljima, teško nam je shvatiti da smo to sami izabrali, da smo zaboravili tko smo mi zaista. Kako uopće možemo razmišljati o biranju takvog iskustva? Pa, nismo to napravili svjesno, ali postojao je dio nas koji je znao bolje.
Jednog dana primila sam e-mail u kojem je pisalo da je ova osoba isto to prošla? Pogodite o kome su pričali, Oprah Winfrey. Obratite pažnju. Pogledajte oko sebe. Mnogi ljudi koji su imali užasna iskustva u životu izabrali su da se više ne promatraju kao žrtve i sada koriste svoje iskustvo kako bi promijenili Svijet.

Smatrate li sebe žrtvom zlostavljanja? Onda je vrijeme da se probudite i nešto promijenite. Vi ste ovdje zbog nečeg VELIKOG. Vi ste VELIKI. Samo se toga ne sjećate. Morali ste proći kroz to, ili da platite dug kojeg se ne sjećate, kako bi se mogli osloboditi, i/ili da pomognete drugima koji su imali isto iskustvo i podsjetite ih da su oni iznad toga.
Došli smo da činimo ispravke, otkrijemo tko smo zaista i da se oslobodimo. Svemir je uvijek savršen i situacije u našim životima su skriveni blagoslovi.

Problem nikad nije problem, problem je način na koji mi reagiramo. Nikada nije do tebe, ni do druge osobe, već do programa koji se odvijaju u našoj podsvijesti. Ovi programi mogu privući savršenu situaciju i dati nam mogućnost da je otpustimo i izbrišemo.

Dopustite mi da podijelim s vama studiju koja je izvršena u kontaktu sa zatvorenicima. U studiji, zatvorenicima su pokazani različiti ljudi, te je traženo od njih da izaberu one koje bi opljačkali, kao i one koje ne bi. Također su upitani po čemu su to odredili. Preneražavajuća činjenica je bila da su svi izabrali one za koje su mislili da se ne bi branili. Vidite, postoji nešto u nama što privlači određene ljude i situacije u naš život, bez da smo toga svjesni.
Ne kažem da trebate slaviti silovanje ili krađu, samo kažem da treba prihvatiti činjenicu da postoji nešto u vama što je privuklo silovatelja ili pljačkaša da vas izabere kao žrtvu. Prepoznajte da su to programi koji uvijek rade i tek kada ih zaustavimo počet ćemo privlačiti drugačije stvari. Važno je da se ne krivimo, već da prihvatimo stopostotnu odgovornost. Tako da možemo zaustaviti te programe koji su privukli tu osobu ili situaciju u naš život.

I, molim vas, uvijek zapamtite, odgovornost i krivnja nisu sinonimi.
I, molim vas, znajte da je s vama sve u redu. Dobro se brinite za sebe i volite sami sebe. I , što je najvažnije, oprostite sebi što ste bili žrtva i oprostite osobi koja vas je učinila žrtvom, tako da bol može nestati.

Kada ne oprostite, samo povrjeđujete sebe,  a ne drugu osobu.
Sada možete otpustiti krivnju, sram i gnjev i iskoristiti svoje iskustvo da promijenite život neke druge žrtve.

– Mabel Katz

 

– Prijevod: Magdalena Pulić

* Dopuštenjem autorice preuzeto s http://www.hooponoponoway.net/

14 responses

  1. Tekst je o.k. zivot je neprekidni tok energije, razmene , uzdizanja svesti , evolucije i rasta. Mnogo ne znamo i mnogo toga je pohranjeno u podsvesti, treba se otvoriti i upoznati neograniceni svet mogucnosti koji svi imamo. Smatram da smo svi deo jednog celovitog, najveceg Kosmickog Kreatora, te da smo i sami kreatori sopstvenog zivota. O tome i sama predajem na svojim kursevima i radionicama .
    Mladenka

  2. Nisu privukli!
    Potpuno krivo. Ho o pono pono je zato i divan što nema tih sranja. Mi smo sto posto odgovorni, da, zato što smo svi jedno, i zato sve što je u meni je i u tebi. I za sve naše pretke smo odgovorni i sigurno je neko od njih napravio neko sranje i zato moramo moliti Boga za oprost. Mabel Katz kenjka. ( a i ja isto tako) Oprosti mi , žao mi je, hvala ti i volim te i sve vas moje hopsiće, ali moramo biti PRECIZNI.

    • Privlačimo programima, ne svjesno, i ne namjerno. Ali je činjenica da je sve u nama, i da se ta sjećanja ponavljaju jer već jesu tu, i bit će dok ih ne izbrišemo. Ako ne izbrišemo, ponavljat će se, nama i našim potomcima. Teško je preuzeti odgovornost za tako nešto, i radi toga se ovakvi programi najteže otpuštaju i brišu. Izbor je na nama 🙂

  3. Sta ima u detetu od dve,ili tri godine pa da privuce zlostavljaca,a o odgovornosti da ne govorim.O cemu vi pricate?Znaci to dete je zasluzilo da ga zlostavljaju jer je kao i on sam bio monstrum????To su potpune gluposti!Na Geju ne dolaze monstrumi,ubice,mucitelji oni ovde to postaju,al se nazad ne vracaju,za pale postoje nizi nivoi….

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s