Crtica s plaže

rsNosnica za plivanje ili mali prilog ka rakrinkavanju strukture uma

„Ala sranja, izgubio sam nosnicu!“, povikah vidjevši da više nije zakačena za hotelsku narukvicu. Upravo sam bio došao do ležaljke na plaži nakon tuširanja. Navikao sam koristiti nosnicu tokom plivanja i do sada sam ih već nekoliko izgubio. Ovaj put je situacija izgledala višestruko beznadežna:
– boja pijeska na plaži upravo je identična boji nosnice
– put od tuša do ležaljke je dug oko 100 metara i praktično je nemoguće rekonstruirati točan trag zbog mnoštva ležaljki i suncobrana.
Kako ću ju sad naći?

Jedan glas u meni nervozno govori da moram sistematski pretražiti cijeli put od tuša do ležaljke, dok mi drugi glas govori kako je to nemoguće i da trebam samo hopsati i trčati. Premda ovaj drugi nije zvučao baš smisleno, tijelo se odlučilo za njega iz meni nepoznatog razloga, vjerovatno što volim i trčati i hopsati. Nakon nekih osamdesetak metara trčanja bez misli i briga, pažnju mi privuče komentar jednog lika koji je prolazio lijevo od mene grleći curu: „Šta mi se ovo zaljepilo za šlapu?!“. Sekundu kasnije, onako krajičkom oka, primjetih kako se nešto maleno kotrlja po pijesku, nakon što je borac ostrugao šlapu od pod. Ukopam se u mjestu, onako bez premišljanja, i prepoznah svoju pregaženu nosnicu, živu i zdravu. Dok sam sljedećeg trenutka koračao prema tušu da ju operem, nisam još ni slutio razmjere slučajnosti i sreće koju sam upravo doživio. Shvatio sam to tek kad sam ovo ispisao, premda se pametnjaković-kontrolor-um žestoko protivio ispisivanju ovakvih ispraznosti.

Spoznao sam da je jedan od najmoćnijih trikova uma da me prisili da zaboravim moćne i čarobne trenutke, dok one stvarno besmislene sitnice napuhuje do nivoa životne traume. Hvala mu za taj izazov!

– Dado F.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s