Sensa.rs – Mabel Katz, 3.dio

vSrećne žene stvaraju srećnu decu

Ho’oponopno pomaže da budemo u nultoj frekvenciji, da budemo na pravom mestu u pravo vreme, sa pravim ljudima. Drugi dan seminara namenjen je i našem intelektu koji uvek želi još informacija. Kada mu pružite informacije onda je spremniji da preuzme 100% odgovornosti i otpusti. Uvek delim sa ljudima ono što je meni pomoglo da više koristim ho’oponopono.

Čini mi se da su žene deo čovečanstva koji je skloniji samopreispitivanju, traganju za samospoznajom i da su donekle otvorenije za promene. S druge strane, ženama je teže da steknu pravo samopoštovanje i zavole sebe.

“Definitivno mi žene možemo stvoriti mir na zemlji. Ne treba da budemo žrtve sa niskim samopoštovanjem, već da se povežemo sa svojom snagom, sa onim ko smo zaista. To ne znači ići protiv muškaraca, ne znači da se takmičimo sa muškarcima, mi smo ovde zbog različitih stvari, a sve one su veoma važne. Žene su jednako vredne kao muškarci, muškarci su jednako vredni kao žene. Radi se o međusobnom podržavanju i zajedničkom radu, ne o takmičenju. Mi žene smo te koje deci daju život, a takođe smo im primeri. Naša deca veći deo vremena provode sa nama, gledaju nas i slušaju, tako da smo mi model.

Zato treba da budemo srećne, da budemo svoje, kako bi naša deca mogla da budu srećna i svoja i kako bi naučila da sebe stave na prvo mesto, da rade za sebe. To nije sebično. Jer ako mi nismo u redu, niko neće biti. Zato što sve počinje od nas, a posebno u našim porodicama, našim zajednicama. Srećne žene stvaraju srećnu decu, srećna deca stvaraju srećne poslove i veze. Zato treba da budemo srećne i da otkrijemo ko smo zaista. Da se probudimo i otkrijemo svoju snagu, ali ne kroz demonstracije, takmičenja, ili ponižavanje muškaraca, već kroz zajednički rad. Mi smo iz nekog razloga napustile svoju moć. Sada je samo potrebno da napravimo drugačiji izbor…

Kada smo mi ono što jesmo, onda ćemo svojoj deci dozvoliti da budu ono što ona jesu. Kada smo mi srećni, naša deca će biti srećna. Mi ne želimo da naša deca prođu kroz ono kroz šta smo mi prošli, mislimo da mi znamo više i bolje i želimo da ih naučimo, ali mi ne znamo ništa. Ako ne znamo šta je najbolje za nas, kako ćemo znati šta je ispravno za njih? Imam predivan odnos sa svojom decom, ali to je zato što držim jezik za zubima i dozvoljavam Bogu da ih vodi i uči, da im pruža prilike koje su prave i dobre za njih. Oni su sjajni momci, vrlo sam ponosna na njih. Hvala bogu, probudila sam se kada su oni bili u uzrastu od 14 i 11 godina, a ja sam se promenila na dobar način, tako da su mogli da vide kako u životu uvek imamo izbor i da od nas i naših izbora zavisi šta ćemo privući u svoj život.

Dakle mi jesmo 100% odgovorni. Za njih je to bila najvažnija lekcija. Umesto da kroz život idu kao žrtve i misle – takva mi je sudbina ili takav je život ili takve su žene ili poslovi, oni znaju da uvek biraju. Kada deca znaju da imaju slobodan izbor i da život nije ono što im roditelji pričaju, to ih oslobađa. Moja deca su naučila da oslobode sama sebe. Rekla sam im: “Ne treba da radite stvari zato što ja mislim da su ispravne, nego zato što funkcionišu u vašem životu i čine vas srećnim.” Moja knjiga “Najlakši način za odrastanje” sadrži sve poruke koje bih volela da sam dobila dok sam bila mala, sve ono što sam otkrila mnogo kasnije kada sam se probudila. Želela sam da podelim to sa odraslima, knjiga je za decu od 3 do 100 godina. Nama je potrebnija nego našoj deci, ona to već znaju i čekaju da mi shvatimo. Zašto da se mešamo u živote svoje dece, misleći da znamo bolje. I roditeljstvo je uz ho’oponopono mnogo lakše, život je mnogo lakši, zato sam knjigu nazvala Najlakši način. Najvažnije je odgajati srećnu decu, a ne buduće profesionalce ili vrhunski obrazovane ljude.

– Suzana Vemić

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s