“SVIJET NIJE MJESTO NEGO STANJE”

kjAko jedno duže vrijeme provedem na FB (npr. u HO grupi), nakon nekog vremena uočavam da sam uronjena u jedan zaseban svijet , koji ima svoje aktere, pravila, događaje. Iako su mogućnosti ograničene, taj svijet funkcionira kao jedna cjelina. U tom svijetu vrijeme teče, nešto se događa ili ne događa, ali cijeli prikaz je poprilično uvjerljiv. Pa se tako mogu veseliti, rastužiti, naljutiti, nešto naučiti, vidjeti, čuti, razgovarati …
To je cijeli jedan zaokruženi svijet koji je itekako uvjerljiv u svom postojanju. Dok sam u njemu ja imam svoje mjesto – osjećam se dijelom tog svijeta.

Međutim, kad se odmaknem – kad zaklopim kompjuter – situacija se mijenja. Iako mogu ponijeti dojmove iz virtualnog svijeta u ovaj svijet, ako sam dovoljno dugo odvojena virtualan svijet će u jednom trenutku za mene prestati postojati.
Ne znam je li tako (moguće je da jest) kad napustimo ovaj svijet koji trenutno smatramo svojom jedinom stvarnošću. Moguće je da se desi ista stvar – da smo još neko vrijeme pod dojmom, a onda naša jedina stvarnost postaje je ona u kojoj se trenutno nalazimo.
“Svijet nije mjesto nego stanje”. Ako je svijet stanje, onda je i sve unutar tog svijeta ništa drugo nego određeno stanje. A stanja su promjenjiva. Jesam li ja promjenjiva ili nepromjenjiva? Koji dio mene je vječan, a koji nije? Mogu li se ja razdijeliti na dvije potpuno oprečne opcije i biti i jedna i druga istovremeno? Možda nije pravo pitanje: mogu li?, nego – zašto???

“Učenik reče:
Dragi majstore, reci mi, molim te, zašto moraju ljubav i patnja, prijatelj i neprijatelj, postojati jedno uz drugo. Zar ne bi bilo bolje da nema ničega drugog osim ljubavi?

Majstor reče:
Kad ljubav ne bi u patnji postojala, onda ona ne bi imala ništa što bi mogla da voli. Zato, pak suština njena, koju voli, naime, sirota duša, u patnji i bolu stoji, zato ima razlog da svoju sopstvenu suštinu voli i da je od bola spasi, tako da ponovo bude voljena. Također, ne bi moglo biti shvaćeno što ljubav jest, kada ne bi imala to da želi da voli.”

♥ ♥ ♥

 

– Dani Ella

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s