Zahvalnost i “zahvalnost”

kj“Manipuliranje” sa zahvalnošću, da bi se nešto dobilo – nije hooponopono. Poticati, njegovati, forsirati osjećaj zahvalnosti zato jer zahvalnosti “donosi” – nije hooponopono. Zahvalnost nije sredstvo kojim ostvarujemo ciljeve.

Zahvalnost je osjećaj koji neminovno dolazi kada uspijemo otpustiti, kada se s povjerenjem prepustimo onome (Onome) dijelu sebe koji najbolje zna, bez ikakvih očekivanja, sasvim sigurni da je ono što se događa, upravo ono što je najbolje za nas. Tada nas preplavljuje istinski, duboki osjećaj zahvalnosti i za najmanju sitnicu… primjećujemo ljepotu i savršenstvo kojim smo okruženi, postajemo svjesni veličanstvenosti Kreacije… polako postajemo zahvalni i za “prilike za čišćenje”, odnosno probleme, jer shvaćamo, da su tu, samo da bismo mi mogli čistiti i ispravljati.

Prava zahvalnost nema računice.

– Karmen Jerković

6 responses

   • gornji tekst upućuje na nekoga tko pati od duhovnog elitizma. a komentar je prilično smiješan i šupalj. moj se kometar odnosi na osobe koje stvarno pate, recimo u depresiji su i žele sebi pomoći na drugi način osim lijekovima. netko takav u srcu ne osjeća zahvalnost, ali želi je osjetiti i želi biti sretan… i onda netko dođe i kaže da to nije hoopnopono jer se tako NJEMU sviđa.
    vidim, neizbježno je da bude ljudi koji ho tehniku koriste da bi se osjećali superiorniji od drugih 😉 a ne suosjećali.

   • Nema superiornosti kad otpuštaš i prepuštaš Bogu, nego svijest da nismo mi ti koji najbolje znaju. Ali tko misli da sam može bolje, da mu pomaže fake it till you make it – neka nastavi. Svatko je odgovoran za sebe, i radi izbore za seba 🙂

 1. nisam ja ta koja se upušta u prosudbe što hooponopono JE, a što NIJE. ne znam kome to uopće treba. ako smo imalo zreli duhovno, zašto treba suditi i prosuđivati tko radi krivo, a tko radi pravo? meni se to čini nepravedno i naglas to govorim. nije svaki tekst objektivan.
  nadalje, davno sam pročitala knjigu joe vitale-a, ali čini mi se da baš na početku sam govori o tome da je forsirao alate čišćenja kad se ljutio na svog pomoćnika i svejedno mu je pomoglo da prestane. tako da ne znam uopće o čemu govorite 😉

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s