Novac

aSjedila sam na klupi s kćeri (jedva smo pronašle slobodnu klupu) na rivi. Ispred nas jahte – svih veličina i dimenzija (što se dizajna tiče, meni vrlo ružne). Nas dvije smo bile fokusirane na sladolede koje smo kupile da bi proslavile zadnju večer na moru. Između dvije klupe ima nekih deset metara ‘lufta’ do slijedeće klupe – između je ograđeni travnjak. Takvih klupa ima otprilike desetak – možda manje – uzduž cijele rive. U jednom trenutku ispred nas se stvorila žena s dvije djevojčice. Jedna od 10 godina, a druga od 5 godina (otprilike). Žena mi se nasmiješila i postavila stalak za note odmah pored naše klupe. Jedna curica je izvadila iz kofera klarinet, a druga je krenula namještati note na stalak. Mama je sjela na rub travnjaka odmah pored nas. Kofer su stavile ispred stalka. Starija curica je krenula svirati. Recimo da je svirala kao netko tko je završio 1 ili 2 razred muzičke škole – više je zvučalo kao da vježba nego kao da nastupa.
Prije negoli je svirka počela meni je svašta prolazilo kroz glavu: “Mora da divno svira kad ovako mala već javno nastupa. Možda je mama profesorica glazbenog pa je forsira da svira javno radi gubitka treme. Možda nemaju više novaca pa se snalaze…”
U pola sata su zaradili oko 200 kuna (bila sam tamo pa sam vidjela). Nakon tih pola sata su pokupile stvari i otišle.

Čemu sve ovo?
Pa recimo da sam se poprilično iznenadila kad sam saznala da je djed od djevojčice koja je svirala jedan od najbogatijih ljudi u gradu. Hoću reći, nije bilo nikakve financijske potrebe da djevojčica svira na cesti. Pa ipak je svirala, a djed ju je sa strane snimao mobitelom (sav ponosan što mu unuka nastupa). Nije ga bio – da tako kažem – sram što mu unuka zarađuje na takav način. Na kraju su sa rive otišli svi sretni – unuka, djed, majka i sestra.
Dakle, da zaključimo: netko tko nije morao zarađivati (za to nije bilo nikakve stvarne financijske potrebe) ipak se odlučio na takav pothvat. Nekome je 200 kuna ništa, a drugome jako puno novaca – ako su pri tomu zarađeni u pola sata, to je više nego odlična zarada (sat instrukcija je puno manje).
Često se zna desiti da oni koji ‘imaju’ iz nekog razloga imaju sve više i više – kao da se novac lijepi za njih i kao da su spremni na razne “pothvate” kad je stjecanje u pitanju.
Oni koji imaju manje, uglavnom su vrlo ponosni i ne žele se baš uvijek upuštati u sve i svašta kad je riječ o zaradi. Zna se desiti da novac baš i ne cijene previše. Neki uz to misle da je novac izvor problema i da nije dobro imati ga u većoj količini.
Opet, bez novaca se ne može funkcionirati (odnosno može, ali takvi slučajevi su rijetki i posebni).

Nedavno je ovdje u grupi postavljen intervju sa Mabel, koja kaže da je dobro što je pristigla kriza, jer kriza ljude sili da se probude.
Mislim da nema trenutka kad nam se nešto ne dešava. Mislim da nema trenutka kad ne ‘komuniciramo sa Svemirom’. Mudrost i znanje nalaze se na svakom koraku. ‘Netko’ s nama komunicira cijelo vrijeme – pa i onda kad mi nismo ‘prisutni’ – kad ne osluškujemo.
Manje je bitan sadržaj tih poruka – važnija je dobro uspostavljena veza. Nekada nešto ne možemo razumjeti baš odmah – ponekad je potrebno nešto vremena.
Uvjerena sam da je obilje sve prisutno, ali naša otvorenost za primanje nije – smetaju nam razni programi… programi koje brišemo s Hvala i Volim te.

 

– Dani Ella

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s