Naučiti hopsati

hoHooponopono nije uvijek bio ovako jednostavan.
Do nedavno hopsanje se sastojalo u tomu da ste cijeli dan trebali ponavljati jednu podužu molitvu… To baš i nije bilo najjednostavnije, a ni lako. Današnje hopsanje je kud i kamo jednostavnije, međutim problemi oko učestalog hopsanja su prisutni kako onda tako i sada – posebno ako ste na samom početku i dio vas je oduševljen sa HO, a dio vas je u panici zbog novonastale ‘zbrke’ koju HO unesi u vaš unutrašnjo – vanjski svijet.
Naime, umu se jako sviđa HO sam po sebi jedino što ga baš i ne voli prakticirati. E a bez prakse nema ni rezultata. I što sad?
Nekoliko puta sam naletjela na jednu malu knjižicu koja se onda bestragom zagubila da bi je neki dan opet dobila na poklon. Shvatila sam to kao znak da nešto iz te knjižice prenesem tu vama jer tema je itekako bliska HO.

Priča je to o hodočasniku koji je svjestan važnosti svakodnevne molitve, ali nikako ne pronalazi način kako bi ustrajao u namjeri da konstantno moli. Sudbina ga dovodi do mudraca, starca koji ga vodi korak po korak… sve dok hodočasnik ne uspijeva usvojiti stalnu i konstantnu naviku ponavljanja molitve. Mogli bi smo reći da je ista stvar i s hopsanjem – tim više što je hopsanje nekada bilo konstantno izgovaranje molitve.

Pa evo malo iz te knjige:
“Tjedan dana pomno sam se vježbao u svojoj samoći u vrtu u neprestano molitvi, upravo kako me je starac uputio. Na početku je išlo donekle dobro. Zatim sam počeo osjećati da mi je teško, pa neku lijenost i dosadu. Znao me obuzimati i san. Upravo me zaokupilo mnoštvo raznih misli. Tužan sam pošao do starca i izložio mu svoje stanje. A on me primio ljubazno i počeo ovako govoriti:
– To je, dragi brate, rat svijeta tame protiv tebe. Njemu nije ništa tako strašno kao usrdna molitva, i zbog toga nastoj svakako da ti ne smeta i da te ne odvrati od upoznavanja molitve. Osim toga, i sam napasnik ne radi drukčije doli po volji i dopuštenju Božjem onoliko koliko je to za nas potrebno (o ovome je Mabel govorila na seminaru). Vidi se da ti je još potrebno iskušenje u poniznosti. Zbog toga je prerano da se neumjesnom revnošću prelazi prema višem djelovanju srca da se ne upadne u duhovno koristoljublje.”
Dalje starac na jednom mjestu govori : “Provedeš li neko vrijeme u tome (misleći na ponavljanje molitve), otvorit će ti se i predio srca, bez ikakve sumnje. To je spoznaja iz iskustva.”

A sad, evo što je starac savjetova hodočasniku na koji način da ustraje u konstantnoj molitvi. Naravno, važno je da svatko od nas pronađe neki svoj vlastiti sistem hopsanja, ali ako vam se HO jako sviđa a istovremeno vam je teško hopsati ovo može možda malo pomoći.
Jednako kao i kod hopsanja starac savjetuje da se hopsa što češće i to u svim prilikama i ne prilikama – “To je prirodna stvar koja nastaje od čestog vježbanja i podviga, slično kao i stroj kojem pokrenu glavni kotač, a poslije radi sam.”
Princip kojim se koristio starac da bi hodočasnika pripremi na konstantno ponavljanje molitve sastojao se u tomu da mu je rekao da prvi tjedan ponavlja molitvu 3000 puta. To vam je kao da konstantno hopsate jedno sat vremena i tako cijeli tjedan. Slijedeći tjedan mu je rekao da ponavljanje udvostruči i da sad obavezno ponovi molitvu barem 6000 puta…to bi bilo oko 2 sata čistog hopsanja. Naredni tjedan je rekao da bi sad trebao ponavljati 12000 puta – to je 4 sata čistog hopsanja. Nakon što je hodočasnik se vratio 4 tjedan kod starca po daljnje upute ovaj mu je savjetovao da od sad pa na dalje ponavlja molitvu koliko god hoće, što je više moguće.

Ako vam je teško hopsati ili ste u krizi možete primjeniti ovu jednostavnu i učinkovitu metodu ‘ufuravanja’ u konstantno hopsanje.
Srećom pa uz hopsanje imamo i brdo alata – neki od njih hopsaju za nas 0-24h.
Potrebno je samo malo strpljenja i puno ljubavi prema sebi.
Jednom kad hopsanje postane sastavni dio naše života mi smo u neprestanom kontaktu sa Izvorom, kao što je starac na jednom mjestu rekao hodočasniku:

” Ako se netko privikne ovom zazivanju, osjećat će veliku utjehu, ali i potrebu da obavlja uvijek ovu molitvu, tako da bez molitve uopće neće moći ni biti, a ona će se sama po sebi u njemu izlijevati.”

– Dani Ella

  

3 responses

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s