Osvještavanje problema

hoNema potrebe listati probleme ni sebi ni Bogu, niti ih zapisivati. Ne trebaš ih osvještavati, jer zapravo ne znamo što osvještavamo! To je kao da ideš osvještavati tumor! Nama se čini da poznajemo problem, da smo ga skužili, osvijestili, ali to je iluzija! Nemamo pojma! Problemi su simptom, pojavljuju se kada uzrok previše zanemarujemo ili zapostavljamo. Baš kao što je i bolest simptom, nastao određenim uzrocima koje zanemarujemo!

Ho’oponopono se bavi uzrokom, odnosno ide direktno na njega i na taj način simptom gubi energiju, postaje neodrživ. To se naziva čišćenjem. Čistimo otpuštanjem našeg grčevitog stiska programa, sjećanja i podataka koji su, recimo, energetske nakupine što stvaraju ovisnost i treba ih neprestano hraniti (baš kao ovisnost o duhanu, alkoholu, šećeru, drogama….) Hranimo ih našom vitalnošću, sviješću i energijom, a to je pogubno za nas. Odjednom živimo u sljepilu o našem Biću i svrsi, ne raspoznajemo što je zbilja, a što nije. Kao rezultat ove zbunjenosti, fokusiramo se samo na simptom – bolest, problem – jer oni najviše svijetle, vuku pažnju na sebe. Zato, da bismo načinili odmak od ove zatočenosti, potrebno je biti apstraktan i posvetiti se traganju za povjerenjem u Sebe/Božanstvo i odjednom imati drugo svjetlo kojem ćemo dati Pažnju i prepustiti mu da ukloni uzrok i oslobodi nas simptoma. Volim te, Hvala ti, je komunikacija sa Sobom, dozvola da Ono prodre u uzrok i ukloni ga. To je sve! Cijeli posao u Ho’oponoponu!

Dakle, popustiti zadrtost na probleme (koliko god je to moguće), ne hraniti ih pažnjom, ispunjavati sebe sa Volim te, Hvala ti umjesto fokusom na njih! Tako ćemo dozvoliti Božanstvu da obavi posao za nas i konačno, prepustiti se transformaciji povjerenja u Ljubav, što se naziva povratkom Doma.  

– Neno Lubich

4 responses

 1. Ma prekrasan je taj povratak doma , ako misliš da je to doma topli dom gdje si voljen i gdje voliš .

  Da se krivo ne shvati ja mislim da imam TAJ dom .

  Ali preporuka ” ne hranite svoje probleme prevelikom pažnjom” zvući kao potiskivanje , a odgođeno nije riješeno i vraća se kada nam još manje odgovara i uvijek gore nego što je bilo jer je protokom vremenom ne rješavanja samo narastao , a ne se smanjio .

  Iz vlastitog skupog iskustva savjet : Rješavajte probleme kompromisom i ako ne ide drugačije i na svoju štetu .

  Samo ih riješite i zaboravite , tek kada znate da ste na novom putu bez tegobnih obaveza život postaje kakav treba biti LIJEP , jer mi smo rođeni da nam bude lijepo i nije Božja volja da patimo nego suprotno .

  Pozdrav
  Jasna Janković

  • Jasna, hvala na komentaru. definitivno, za nekoga tko ne čisti, ne pridavanje pažnje problemima moglo bi biti potiskivanje, ili neodgovornost (bezobzirnost). Ali mi čistimo. Preuzeli smo odgovornost, radimo svoj dio posla, i otpuštamo. Nismo mi ti koji brišemo, niti rješavamo probleme. Nismo mi ti koji uopće znamo. Da smo “znali”, ne bismo bili u problemima koje imamo 🙂
   Hvala Jasna 🙂

 2. Malo sam zbunjen.Kažete na obraćati pažnju na problem , ali šef koji te ima na piku obraća pažnju na tebe npr. Što onda ti ne obraćaš pažnju a on ti iza leđa priprema …..

  • Hvala ti, Volim te…
   Sto je to u meni sto dovodi do toga?… Zao mi je. Molim te, oprosti mi. Hvala ti. Volim te.
   I svaka pomisao, i svaki susret – Hvala ti. Volim te.
   U medjuvremenu – radi najbolje sto mozes, nista ne ocekuj i cisti. Uporno. I pusti Bozanskom da “odradi” svoje.
   I oprez – ne potiskuj nista. Ni misli, ni emocije. Prihvati ih sa Hvala ti i Volim te. Svjesnost i ljubav rastvaraju sve sto nam nije nalik.
   Hvala ti. Volim te.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s