Nema nikoga vani? A gdje su?

hooNema nikoga tamo vani…

Dobro, a gdje su? U meni?
E, a ne bih baš rekla.
Što je onda dr. Len pogriješio?
Nije, naravno… samo bi trebalo precizirati na što je točno mislio.

Ako mi XY opali šamarčinu, jesam li ja sama sebe pljusnula na neki način?
Svijet doživljavamo kroz (preko) sebe. To znači da što god se dešava vani, ja sam ta koja to doživljava pa se prema tomu sve dešava u meni.
Na osnovu toga kako ja doživljavam vanjski svijet bit će i moje djelovanje u tom svijetu. Ako sve oko sebe doživljavam kao opasno i neprijateljski nastrojeno, to znači da u svojoj nutrini sadržim komponente ‘opasnog i neprijateljskog’. Zato ako želim mijenjati svoj doživljaj vanjskog svijeta moram prvo promjeniti svoj unutarnji svijet.
“Sa svijetom je sve uredu” – odnosi se upravo na maločas doneseni zaključak.

Jesmo li svi Jedno?
Jesmo, ali na jednoj temeljnoj razini… na ovoj materijalnoj zemaljskoj nismo. Odnosno, je li rijeka u Zagrebu jedno s rijekom u Australiji? Jest po sastavu, obje su H2O. E pa tako i mi… Izvor nam je isti, ali na ovoj razini jednostavno nismo Jedno. Zašto onda to stalno ponavljamo kao papagaji? To što udišemo isti zrak i živimo na istoj planeti, dijelimo zajedničke programe, ne znači da kad hopsam ja, da onda hopsa i tamo neka žena u Japanu. Neke programe dijelimo, a neke ne dijelimo… kao što je to slučaj i sa svim ostalim na ovoj Planeti.

Sintagmu NEMA NIKOGA TAMO VANI treba ispravno razumjeti, barem sa stajališta HO.
Kad kažemo da nema nikoga onda zbilja ne mislimo da nema nikoga nego da smo (pod jedan) povezani, a (pod dva) da svijet ne možemo doživljavati drugačije nego kroz sebe.
Kad mi netko opali šamarčinu ili me uvrijedi, onda ja nešto doživljavam: bol, uvredu, tugu i sl. To su doživljaji koje doživljavam samo ja u tom trenutku i zato kažemo NEMA NIKOGA TAMO VANI. Za ono što doživljavam ja sam odgovorna, jer znam da se ništa ne dešava vani a da pri tomu nema uzrok Unutra. Zato dr. Len ponavlja konstantno još jednu izjavu osim ove, a to je da je SVE SA SVIJETOM U REDU. Ako je sa svijetom sve uredu, a nema nikoga osim mene… onda je i sa mnom sve uredu. Od kuda onda problemi?

Znači, ipak je vanjski svijet Igralište na kojemu se očituje ono što nosimo u sebi, a ne ono što mi Jesmo.   

– Dani Ella

2 responses

  1. HVALA…..NA POJASNJENJU,JER MOJ UM OVO CESTO TUMACI KAO USAMLJENOST(MOJ GORDIJEV CVOR OD PROGRAMA) ,A NE KAO ODGOVORNOST I MOC DA NESTO PROMENI….HVLA TI,VOLIM TE

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s