“ProBudi svoj dar” o Ho’oponoponu

hooVruća tema druge dekade 21og stoljeća stigla je i na naše prostore. Ne, nije riječ o klimatskim promjenama, već o drevnoj iscjeljujućoj tehnici sa Hawai-a.

Bliskost meni ne znači da je i tebi bliska, putevi spoznaje su različiti, pa i suprotni. No, ako te u tvom traganju vodi poriv da učiniš Dobra za svijet koliko možeš, onda je HO’OPONOPONO ili HO PONO PONO svakako put koji trebaš proći.

Ukratko, tehnika se svodi na ponovno uspostavljanje direktne veze s tobom samim, uz pomoć 4 jednostavne rečenice: OPROSTI, ŽAO MI JE, VOLIM TE, HVALA TI. Rečenice se upućuju djetetu nama, koje je došlo na ovaj svijet želeći živjeti svoj san, dok smo mi učinili sve da taj san ugušimo da bi bili prihvaćeni i bezuvjetno voljeni od strane porodice, društva… (…)

Iako je magična i sama pomisao da ovih nekoliko riječi ima moć iscjeljenja, za mene je bilo još magičnije spoznati kakav uticaj imaju na svijet oko nas. Naime, ovom tehnikom ne oslobađamo samo dijete u nama, nego i sve ljude koji su ga na bilo koji način povrijedili. Na ovaj način, dr. Hew Len, izliječio je cijelu kliniku okorjelih kriminalaca u kojoj je radio, bez da ih je ijednom vidio. Ostvario je svoj cilj da se klinika potpuno zatvori. Pomislićemo kako je osoblje ostalo bez posla, međutim, on je izlječio i najdublje rane osoblja, koje su ih uopće dovele u poziciju da rade na takvom jednom, nama zastrašujućem mjestu.

Dakle, iako je tehnika bezumno jednostavna, gledajući rezultate, možemo se samo pokloniti pred njenim učinkom. Naravno, za početak je neophodna vjera da smo i sami sposobni za ono što je učinio dr. Hew Len. Moja lična filozofija je uvijek bila da sve što može jedan čovjek, može sve i jedan. Posebno me se dojmilo da sam u Islamu prepoznala skoro identično jednostavan i moćan pristup otvaranju ovog Dara u nama. Iako se i u kršćanstvu poštuje isti princip pobuđivanja emocija za iskup grijeha, u Islamu i Ho pono pono-u se cijeli proces radi sam sa sobom, bez uključenja treće osobe u proces opraštanja između nas i Boga, kako god da Ga vidimo ili osjećamo.

Svakako da se prepoznaju sličnosti, u nekim dijelovima i identičnosti, sa mnogim drugim tehnikama, tradicijama… prevashodno buđenje potisnutih ili zaboravljenih emocije, paralelno sa memorijom o događajima zbog koji su zaboravljene ili potisnute. Gledajući s prednje strane procesa, to može izgledati kao vrlo neprijatno iskustvo, i sama sam ga tako doživjela i neko vrijeme upozoravala ljude na “kontraindikacije” iscjeljeljenja. Nekoliko dodatnih rečenica (fraza) u Islamu probudile su moju fascinaciju i pomogle  da proces sprovedem do kraja i spoznam da smo svi vođeni Jednom te Istom čvrstom Rukom i ako smo u njega ušli, da nam je pružena Ruka da iz njega i izađemo. Tad se u našem životu počnu pojavljivati autoriteti koji nas ohrabruju da slobodno živimo svoj Dar, a u nama boravi mir, sloboda, suosjećanje, zahvalnost i ljubav – većinu vremena.

Mnogi istraživači su se bavili definiranjem skupnog osjećaja prethodno pomenutih emocija. Neki su ga nazvali Polje Nulte Tačke, neki Nulta Granica, neki Pećina, neki samo MIR (poput religija), neki su mu izmjerili frekvenciju, no sve to puno ne pomaže da razumijemo, ali nam olakšava strah i nelagodu Putovanja u Nepoznato. Stoga, da vam i ja olakšam, svi naši putevi vode tamo. Put svih nas je tamo, a radosna vijest je da je tamo – ovdje. Ne moramo promijeniti Svijet da bi to spoznali, puno je ljepše ostati i dijeliti to – ovdje. Ako nešto treba umrijeti, neka umre mržnja, bijes i bol koju budi ono što vas sprečava da živite MIR: stvaralaštvo, sloboda, suosjećanje, zahvalnost i ljubav.

– Emina Alagić
Izvor: http://probudisvojdar.wordpress.com/hooponopono-ili-ho-pono-pono/

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s