Kako do stvarnosti

Kako do stvarnosti

hooKako do stvarnosti?
Zašto reagiramo na misli?
Da bi sagledali vlastitu zbilju iz nekog drugog kuta potrebno je napustiti već postojeći kut promatranja svega što nas okružuje.

Kako mogu znati je li se nešto stvarno dogodilo ili nije?
Moja osmogodišnja kćer čita lektiru i u jednom trenutku ‘velika tuga’. Pitam je što je bilo? Odgovara mi da se u bajci desilo nešto nepošteno što ju je jako rastužilo.
Nisam je pitala što je to nepošteno što se dogodilo nego sam je pitala kako zna da se to uopće dogodilo.
‘Pa piše’ – odgovorila mi je.
Istina, piše, ali to još uvijek ništa ne znači… govorim joj.
‘Znači, kako ne znači! Vidiš da to djeluje na mene!’ – odgovara mi.
Pa vidim, i pokušavam ti objasniti da to što piše su samo složena slova u jednu smislenu ‘skupinu’, ali da to nikako ne može biti stvarnost.
‘A zašto sam onda tužna?’
Pitanje je dakle, zašto reagiramo na smisao posloženih riječi u rečenici? Ako napišem npr.: ‘Vani puše jak vjetar i lomi grane’ to ne znači da sam opisala stvarnost, kao što rečenica – ‘Torta je bila fenomenalno ukusna’ – ne dočarava okus torte.
Vjerojatno će svatko zamisliti neki svoj ‘okus’ torte, a to nema nikakve veze s okusom same torte niti sa onim ‘okusom’ što je zamislila osoba koja je tu rečenicu napisala.
Iako su misli jako moćne, one nisu stvarne. Ni najljepša misao na svijetu nema nikakve veze sa stvarnošću. Ako se netko pita kakve to ima veze s HO – ima jer misli su Programi. Kad hopsamo prekidamo tu kontinuiranu opsjednutost programima.
Vrlo je lako upasti u zamku i uhvatiti se samo za ‘lijepe i plemenite’ programe. Pa nam je u životu sve ružičasto i u srčekima, a mi odišemo ljubavlju i blaženstvom. I to su programi. Ne zato jer to netko ne doživljava nego jer se niti jedan doživljaj NE MOŽE opisati riječima. JEDNOSTAVNO NE MOŽE.
Kad kažemo za sebe da smo Ljubav – ustvari nismo rekli ništa. To naravno ne znači da Ljubav nismo (Jesmo naravno), ali ovdje se ne radi o činjenici nego o konceptu, a koncept ja Program.
Lako je upasti iz jednog programa u drugi. Lako je zamijeniti tužnu bajku za veselu, ali nije u tomu štos. Štos je odustati od svih bajki i onda ‘vidjeti’ što je ostalo. To je Hooponopono.   

– Dani Ella

 

2 responses

  1. Divno , no kako to postici kako otpustiti kad se i dok govorim hvala i volim te u mom telu u onom delu nazvanom pleksus solaris konstantno javlja osecaj da me bol steze da tu stoji neki cvor koji boli u uznemirava me, a izazvan je sadasnji stanjem i cinjenicama da su me ostavila i izdala dva najdraza bica

  2. Draga Natalija,
    ne postoji precizan, trenutni recept kojim će odjednom sve što je ‘crno’ postati naglo ‘bijelo’. Zašto je to tako, zašto je proces čišćenja postepen i traje ponekad vrlo dugo? Zato što se na dubljim razinama stvarnosti dešava jedan puno dublji proces kojega uglavnom nismo svjesni. Kad nas nešto boli nama je jedina misao i želja da bol prestane – ostalo nas uopće ne zanima. Međutim bol kao bol nije ovdje sama radi sebe ona je uvijek indikator nečega što ima puno dublje duhovne korjene. kako nemamo uvid u kompletnu i cjelovitu stvarnost (ima je Bog) tako smo fokusirani samo na ono što je nama poznato i što je u našem vidokrugu. To naravno ne mora biti uopće utješno ako smo u teškoj i mučnoj situaciji, ali ustvari nemamo izbora – potrebno je proći kroz cijeli proces sa povjerenjem da ako stvorimo uvjete (hopsamo) trenutna zavrzlama i nerazumjevanje naše životne situacije će u jednom trenutku bit riješeno i osvijetljeno na način da ćemo napokon i mi sami moći svjedočiti i potvrditi kako je ustvari cijelo vrijeme sve išlo prema Dobrome i u Našu korist. ❤ ❤ ❤

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s