Sensa o Ho’oponoponu: Nevjerni Toma, 1. dio

Ho’oponopono: čudotvorni ‘hvala’ i ‘volim te’

Posljednjih godina jedna neobična tehnika osvojila je one koji slijede put duhovnog rasta. Podrijetlom je s Havaja, pri izgovoru njenog imena, ho’oponopono, lomi se jezik, no zapravo je riječ o vrlo jednostavnoj metodi koja će vas naučiti kako biti ‘sada i ovdje’. 30. studenoga i 1. prosinca u Zagreb ponovno dolazi Mabel Katz, učenica dr. Lena koji je popularizirao ovu havajsku tehniku, evo o čemu se radi…

Nevjerni Toma

Radeći u magazinu Sensa naučila sam njegovati otvorenost. Obnovila sam interes za način na koji um utječe na tijelo, na svojoj koži iskušala djelovanje oku nevidljivih iscjeljujućih energija, upoznala se s raznim psiholoških pravcima i holističkim metodama. Svejedno, ništa me nije moglo pripremiti na susret s drevnom havajskom tehnikom ho‘oponopono. Bila je drukčija od svega s čim sam se dosad susrela i moram priznati da sam isprva bila nevjerni Toma.

Kako ozbiljno shvatiti metodu koja se svodi na ponavljanje nekoliko jednostavnih fraza poput „hvala ti“ i „volim te“? Ili, što je još neobičnije, koja zagovara rješavanje problema u odnosima ponavljanjem riječi „ljepljiva traka za muhe“? Vjerovali ili ne, ona me najviše naučila o učinkovitosti te metode. No sad sam vam već otkrila previše. Vraćam se na početak priče.

Neobičan klinički psiholog

Prije nekih godinu dana prvo sam čula priču o neobičnom kliničkom psihologu Ihaleakali Hewu Lenu. Prema njoj, Len je četiri godine radio u Državnoj havajskoj bolnici, i to u odjelu koji se bavio najtežim mentalnim bolesnicima: ljudima koje su smatrali agresivnima i opasnima. Psiholozi koji su radili na odjelu odustali bi već nakon mjesec-dva, a i ostali zaposlenici često su izostajali s posla jer su konstantno živjeli u strahu da će ih napasti neki pacijent.

No Len je, čim je došao na odjel, primijenio drukčiju metodu. Umjesto da drži seanse s pacijentima, on je dane provodio čitajući njihove povijesti bolesti i radeći na sebi. Taj učenik drevne havajske metode ho‘oponopono vjerovao je da je sam odgovoran za sve što se događa u njegovoj okolini te da radom na sebi može iscijeliti i druge. Drugim riječima, vjerujući da je sve oko njega samo njegova projekcija, počeo je iscjeljivati dio u sebi za koji je vjerovao da je stvorio svu tu patnju.

Žao mi je

Među ostalim, ponavljao je rečenicu koja je osnovni alat za čišćenje u ho‘oponoponu: „Žao mi je. Oprosti mi za sve unutar mene što je ovo uzrokovalo.“ Metoda se pokazala učinkovitom. Prema njegovim riječima, pacijenti su već nakon mjesec-dva postali manje agresivni, a napeta atmosfera u odjelu postupno se smirila…

Zaposlenici više nisu morali vezivati agresivne pacijente, mnogima više nisu bili potrebni lijekovi, a oni za koje se mislilo da nikad neće biti rehabilitirani, postupno su počeli dobivati otpusna pisma. Danas je odjel zatvoren!

Ne moram ni reći da mi se ta anegdota u prvi mah učinila previše nevjerojatnom da bi bila istinita. No bila je dovoljna da me zainteresira za tu drevnu metodu, pa kad sam čula da u Zagreb dolazi jedna od učenica Hewa Lena, Mabel Katz, brže-bolje prijavila sam se za seminar.

– Ivona Lerman

Izvor: http://www.sensaklub.hr/clanci/tretmani/ho-oponopono-cudotvorni-hvala-i-volim-te

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s