Nešto malo o očekivanjima

sRecimo da vam je rođendan i da imate npr. 7 godina. Na proslavu rođendana vam je došlo 20 prijatelja, soba vam je puna poklona koje ste dobili od roditelja i rođaka.

I recimo da ste zadnjih 3 mjeseca cijelo vrijeme priželjkivali da dobijete baš crveni bicikl. Kad se cijela gužva oko proslave smiri i kad napokon ostanete sami sa svojim poklonima prvo ćete tražiti ‘očekivani’ poklon – svi ostali vas uopće neće zanimati. Ako ga ne nađete bit ćete razočarani jako. Uopće vas neće zanimati što ste među svim tim poklonima dobili neke koji su čak i vredniji i zanimljiviji od crvenog bicikla – vi i dalje želite isključivo crveni bicikl, a onda tek može i sve ostalo.

Koji je mogući razlog zašto niste dobili baš očekivani crveni bicikl? Možda su roditelji i znali da ga jako želite, i zašto ga nisu kupili umjesto ovog prekrasnog romobila? Možda zato što već imate prekrasan bicikl koji istina nije crveni nego žuti… Da, ali vi biste baš crveni. Provozali ste se na crvenom biciklu neki dan kod prijatelja i jednostavno se zaljubili u crveni bicikl… vaš žuti koji je po kvaliteti isti kao i ovaj crveni nije vam više interesantan, hoćete definitivno crveni bicikl i gotovo! Jer, naime, ne možete biti sretni sa žutim biciklom – možete jedino sa crvenim.

Ne morate imati rođendan, niti sedam godina da bi ste ovo razumjeli i doživjeli na vlastitoj koži.
Uglavnom kad se susretnemo sa HO prvo što nam padne na pamet jest da će HO imati razumjevanja baš za naše želje, jer Bog kao brižan roditelj napravit će sve da razveseli svoje dijete. I što se onda desi? Uglavnom se desi da ne dobijemo željeni poklon, a ostali nas uopće ne zanimaju… sve ostalo ne cijenimo i nije nam važno, jer naime smatramo da je sasvim normalno da smo svakodnevno darivani sa mnoštvom poklona koji se podrazumjevaju.

Zato u HO kažemo da ne treba očekivati – ne zato jer ćemo time poremetiti proces HO, već zato jer je to odličan način da budemo nesretni konstantno. U takvim situacijama nam je cijeli svijet kriv, a ne mi sami.
Kako naučiti da kad smo jednom izabrali nešto – isključili smo sve ostalo – sve ostalo što nam je možda trenutno puno potrebnije? Povjerenje tu igra veliku ulogu. Povjerenje i duhovna zrelost.

– Dani Ella

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s