Kako stupiti u vezu sa Sobom?

sKad stupimo u vezu sa Sobom onda je lako.

Jeste li ikada promatrali malu djecu? Kao prvo sva su lijepa, svako dijete na svoj način. Drugo, ako nisu traumatizirana točno znaju što žele: znaju s kim se žele igrati, a sa kim ne; znaju što im se jede, a što nikako ne vole jesti (ne mislim na čokoladu i slatkiše, već na zdravu i hranjivu ponuđenu im hranu). Znaju točno što žele obući, a što ne.
Kasnije se nažalost u cijelu priču uplete sustav i onda krenu problemi – ‘uvijek netko drugi zna što je najbolje za nas same, a ne mi sami’. Pod takvim utjecajem svako živo biće polako vene i neminovno propada.

Kako vjerovati Sebi i što to uopće znači? Iako su odgoj, sustav utjecali znatno na naš odgoj i razvoj u nekim životnim područjima uspjeli smo sačuvati vlastitu autentičnost. Pa tako sami odabiremo što ćemo obući kad želimo se osjećati udobno, lijepo… Ako smo iskreni prema sebi vrlo brzo ćemo odrediti koja hrana nam godi i od koje se osjećamo zdravo. Dobro znamo i čije nam društvo odgovara, a koje ne. Biramo i životne partnere – ne možemo baš živjeti i spavati sa svakim. Od nekih odabira ‘rastemo’ i živimo punim plućima, a od nekih ne.
Sad bi ovaj tekst mogao završiti sa rečenicom da treba samo hopsati i onda će naši odabiri biti najbolji za nas same. E, pa ništa od toga, barem ne u ovom tekstu.

Malo ćemo se vratiti korak natrag. Naletjeli smo na HO i sviđa nam se. Čini nam se da je tehnika ok i da bi je mogli primjenjivati. Da bi ste došli u tu fazu primjene morate unutar sebe osjećati nešto pozitivno vezano uz HO iako još niste niti počeli sa hopsanjem. Možemo to zvati pozitivnim filingom, koji osjećamo ne samo mentalno nego i u cijelom tijelu. Recimo, kad netko spomene HO, prožme nas neki lijep i ugodan osjećaj. To je dobar početak. Kao što se nećemo odmah ženiti kad naiđemo na osobu koja nam je ugodna i simpatična, tako nema potrebe i da smjesta počnemo sa hopsanjem.

Idemo korak po korak. Hajdemo sad pronaći izjavu koja će nam biti ugodna za ponavljanje, koja će nam na neki način biti bliska. Mogu to biti HO izjave, a može to biti i vlastiti alat (iako vlastiti alati se uglavnom pojavljuju kasnije). Kad ponavljamo izjavu koju smo odabrali trebali bi smo osjećati jednu vrstu ugode unutar sebe. To ne znači da ako ponavljate Volim te da morate osjećati Ljubav, niti ako ponavljate Hvala da ste cijeli dan Zahvalni. To nije bitno – bitno je da se osjećate ugodno u vlastitoj koži dok ponavljate odabranu izjavu. Ako to nije tako – teškooooo ćete hopsati na duže staze, isto kao što ćete teško s nekim provesti cijeli život i većinu vremena ako se uz tu osobu osjećate loše.

Ako nikako ne možete naći alat koji vam odgovara onda ili tražite dalje ili čekajte da vam se otvori nešto drugo. Kad usvojite Alat koji vam je blizak onda i u lijepim i u teškim trenucima osjećati ćete se puno bolje nego da tog Alata nema.
Dakle, uletio vam je HO i sviđa vam se, e sad nemojte odmah ‘grlom u jagode’ dozvolite sebi, svom tijelu da izabere suputnika koji mu odgovara. Možda će to biti jedna izjava, možda dvije, a možda 5… tko zna?

HO nije statičan i kad jednom saživi sa nama sklon je vlastitim transformacijama. Moguće je da se pojave novi alati, ali pozitivan osjećaj je i dalje tu – prisutan kao melem koji stalno potvrđuje da je sve uredu.

– Dani Ella

—————————————————————–

Jedan odgovor

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s