‘SVAKO DJELO UČINJENO PROTIV VLASTITE SAVJESTI NIJE SLOBODAN ČIN’

sRecimo da vam dovedu idealnu osobu za vas s kojom bi ste trebali živjeti. Ako vi sami tu osobu ne osjećate i ne doživljavate kao nekoga sa kim bi ste mogli živjeti, sve dobre namjere ovog svijeta neće pomoći da ta zamisao zaživi.

Recimo da se skupe svi najbolji stilisti koji uopće postoje i osmisle vam garderobu koju biste trebali nositi svakodnevno. Ako se vama ta odjeća i obuća ne sviđa, ako se dobro ne osjećate u njoj… nema tu pomoći – čak i ako nasilno budete nosili tu robu nećete u njoj izgledati dobro jer osjećate da vam ne pripada.
Ista stvar vrijedi i za prehranu, uređenje stana i sl.

Kad netko kaže da mi ustvari ne znamo što je dobro za nas, možemo u svakom slučaju potvrditi da možda i ne znamo, ali svakako znamo što ne želimo.
Imali išta gore nego kad netko odlučuje umjesto nas samih? Mislim da nema, da je to najgori oblik poniženja, jer nas postavlja na jednu vrlo nisku razinu postojanja.

S druge strane, postoji ‘samovolja’ koja ne samo da nije dobra za onoga tko ju upražnjava, već i za ostale koji su obuhvaćeni tom samovoljom.

Jednom sam pročitala da što smo više udaljeni od Sebe to više patimo…
Često se govori da je patnja izbor, pa se onda pod time misli doslovno da je netko izabrao patiti. Naravno to nije tako. Što smo bliži Sebi to su naši izbori bolji, pametniji, mudriji.
Što znači biti blizak Sebi? To znači spoznati da postoji Slobodna volja unutar nas čiji izbor je ujedno i naš ‘najdraži’ izbor.
Nije smisao da mi u životu eto prihvatimo nešto što je kao dobro za nas jer je to netko mudriji i pametniji odlučio umjesto nas, već je smisao da baš kroz Sebe spoznamo taj najbolji mogući izbor – kroz vlastito veselje, mir, radost i uzbuđenje života. Jer, nema Spoznaje bez Nas – nema ničega bez Nas…

– Dani Ella

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s