Hopsamo li s namjerom da riješimo neki problem?

images (3)Naravno da, ako postoji problem, želimo ga se riješiti jer nas bode i on dominira u našem fokusu, pogotovo ako je to nešto što nas jako muči, poput bolesti. Sjetimo se da su problemi (patnja) zapravo onaj “silom” dio u poslovici “ako nećemo milom, onda ćemo silom”. No, pretjerani fokus na problem nije namjera za zdravljem nego namjera za bolešću! Dakle, ako smo bolesni, onda nije pametno bolest svakodnevno potvrđivati fokusiranjem na nju, jer joj time dajemo energiju svojom pažnjom. Ho’oponopono (kao i druge prakse) ima svoj energetski prag na kojeg ćemo prije ili kasnije naići. Taj prag predstavlja neku vrstu zasićenja oko brige nad problemima. Što to znači?

Prag se prelazi kada inicijativu života preuzme povjerenje u veću sliku, a to je ono “kako je najbolje za mene”. Energetski prag je onaj u kojem počinje otpuštanje pretjeranog fokusa na problem, jer smo transcendentirali samosažaljenje i preuzeli odgovornost. To znači da smo pustili malu količinu Ljubavi u posudu svakodnevne svijesti i osjećamo njenu snagu. Otpuštanje je zapravo jedan oblik nezainteresiranosti, kako mi u Dalmaciji kažemo flegmatičnosti za donedavno energetsko razvlačenje uslijed ovoga ili onoga problema. To je ono kada ti je puna kapa svega, pa izađeš vani na sunce, a nije skuhan ručak, roba nije ispeglana, kuća nije očišćena, na majici ti je neka mrlja koja se vidi, a ni cipele nisu baš posve čiste . U domaćoj, kućnoj psihologiji se to zove “naprosto pukla” , ali ustvari, ona je postala slobodna. Prešla je prag.
Međutim, kako ga je prešla? Silom. Mi se time ne bavimo, bavimo se “milom”, a to je “Volim te, Hvala ti”. Jer smo u “sili” već odavna!

Nije lako ne fokusirati se na bol i patnju, ali svejedno, bilo je vrijeme kada nismo bili fokusirani na njih, živjeli smo bezbrižno. Ta bezbrižnost je u sjećanju, ona je u našoj auri, čeka da je aktiviramo. Zato se masovno pozivamo na djecu, stavljamo njihove slike kako se igraju i pišemo kako učimo od njih jer su oni slobodni. Prava je istina da u njima vidimo sebe, svoja sjećanja i znanje o tome kako je biti bezbrižan i čeznemo za tim. Naš posao je prestati gledati “tamo” i preuzeti odgovornost za naše djetinjstvo sada i ovdje.

No, to neće biti moguće dok ne “otkačimo” sve ono što je od osmjeha dovelo do patnje. Zato je apsurdno misliti da znamo što čistimo! Zamislite ogromnu grudvu snijega koja je nekad bila malena loptica (Dijete) i kotrljanjem nizbrdo došla je do goleme teške kugletine (problemi, sjećanja)! Ako mi nju sada gurnemo natrag uzbrdo, hoće li se ona odrolati opet u malenu kuglicu? Neće, jer problemi, bol i patnja više ne mogu natrag odakle smo ih pokupili. MI smo ih usvojili, dali im ime i prezime i potrebnu energiju, te su oni sada “Ja”. Moramo dakle, grudvu staviti na Sunce i Ljubav će učiniti sama svoj posao, otopiti je. Ali trebamo dopustiti da to učini.

Ako živimo samo u svijetu gdje je patnja, onda ćemo patnju i imati. Stoga bi bilo dobro malo apstrahirati taj fokus naše svakodnevne pažnje i povećati ga na par metara oko sebe, umjesto na mjesto boli. Apstrahirati patnju znači biti fokusiran na Sunce. “Znam da je ono tu i puštam da otopi lažno Ja”. Bol je tu, problem je tu, ali i radost je tu! Taj trenutak dopuštanja opciji da je tu i radost, možda i osmijeh, a nadam se i divota neka, je način na koji čistimo. “Hopsam radi radosti”, radije nego “hopsam jer imam rak”.

– Neno Lubich

6 responses

 1. Trenutno imam dosta problema,ne znam koji bi prvo htela da resim.Zeljna sam promene.Pocela sam da hopsam,da bukvalno ceo dan i uvece ponavljam Hvala ti.Dok to radim kroz glavu mi prolaze problemi koje imam,ja jednostavno i dalje ponavljam Hvala ti,trudim se da ne stanem i ne razmisljam.Nista ne osecam dok hopsam. Kao da to radim mehanicki.Nemam ocekivanja.Samo mislim da mi je da se sve skocka kako treba.Da li je to sve uredu?

  • Draga Sanjo – jest.
   preuzeli ste odgovornost, dakle svjesni ste da svaki problem koji imate, imate zato jer već postoji u vama, i ako ga se želite riješiti, trebate očistiti te podatke, programe u sebi. Za nešto treba manje, za nešto više vremena, važno je čistiti stalno, i ne odustati. I nemati očekivanja 🙂

 2. Znaš Sanjo, čovjek je kao nekakva staklena prizma kroz koju prolazi Ljubav. Ako smo se nakrcali podacima i sjećanjima, onda Ljubav ne može prolaziti. Prizma pretvara Božansku svijest u nama razumljivu Ljubav, manifestira ju svugdje oko nas i životi nam mogu biti jako lijepi ako im dopustimo da budu. Međutim, zamrljana prizma blokira Svjetlo, smanjuje Božanski šapat i projicira probleme, mnoštvo njih, u svijet oko nas. Dakle, problemi su slomljena Ljubav, poražena i potisnuta golemim otporom. Kada čistimo, onda stvaramo put da Ljubav slobodno prolazi, da projicira prekrasne duge i lijepe slike voljenja u naše snove koje nazivamo životom.
  Nema mnoštva problema koje treba čistiti! Nema se odakle ni započeti, jer problemi nisu tamo, nego ih projiciramo kroz zamućenog Sebe u našu pažnju. Tako, jedini fokus je prema sebi, prema prizmi. Kada očistimo prljave naočale sve je ljepše, jasnije, mnogo je novih detalja, divnih boja. Čistimo zato samo i jedino Sebe, ne čistimo probleme, jer njih nema kada je leća čista. ❤

 3. Nedavno sam čula jednu zanimljivu prispodobu, Potječe s Kosova tj ta se prispodoba spominje kada se govori o nečijoj percepciji i doživljaju, među stanovnicima Kosova. Ide ovako: Sredovječni bračni par živi u kući čiji su prozori okrenuti prema dvorištu kuće susjeda. Žena je gotovo svako jutro, za doručkom, svom mužu govorila kako se čudi da njena susjeda ranim jutrom vješa rublje, a to rublje uopće nije čisto, zapravo je nekako sivkasto-govorila bi svom mužu. I tako nekoliko tjedana za redom. Jednog je jutra zatekla muža u kuhinji, ustao je prije nje, i skuhao joj kavu. Ona je pogledala kroz prozor i rekla svom mužu: “Gle, gle, pa susjeda je danas izvjesila čisto rublje, konačno ga je oprala kako priliči”. Na to joj je muž rekao: “Ne, draga moja, ja sam ranije ustao i oprao prozore. Prozori su bili prljavi, staklo skoro sive boje. Dakle, ovi su nečisti prozori činili da ti stalno komentiraš kako susjedino rublje nije čisto. S njenim rubljem je sve u redu. Stoga razmisli o tome, i daj najprije prstom prema sebi, a ne prema drugima.”

 4. Vecer, Slucajno sam prije 3 god. od starijeg bracnog para cula za hopsanje i dali mi savjet da hopsam…ali imam osjecaj da sad i ono sve disad sto mi je i islo dobro postaje hopsanjem jos gore posao i odnosi meduljudski….odnosi u braku ….manjak novaca radi nepredvidenih troskova….neznam jednostavno dali je to moguce napocetku a ako nije to onda na psihockoj bazi nekakav kosmar u glavi i napadi panike bezrazlozni kadkad neznam dali jednostavno da nastavim ili da to vise neradim…vec par puta odlucim poceti iznova pa stanem jer mislim da si lose nesto radim s tim….u cemu je problem

  • Draga Sanjo,
   Ho’oponopono bez ikakve dvojbe i sumnje funkcionira za svakoga. Samo ne uvijek onako kako bismo mi željeli 🙂 Zato se stalno naglašava jedno od najvažnijih postulata – nemojte imati očekivanja. Da, većini nas su se srušile neke stvari i odnosi kojih smo e grčevito držali. I sami smo znali da nisu dobri za nas, ali… “sigurnost”, strah, manjak samopouzdanja, iugubljenost, itd itd. drže nas u tim odnosima godinama, i polako ubijaju.
   Sada dolazimo do hooponopona. Ako čistim tu i tamo, malo krenema pa malo stanem, pa nemam povjerenja, pa me strah, pa nisam zadovoljna rezultatima, pa ne čistim, ne preuzimam odgovornost…. što mogu očekivati?
   HO’oponopono je jako ozbiljna praksa. Jest najlakši način, ali sigurno ne i najjednostavniji. Traži od nas odustajanje od kontrole, traži da imamo povjernja u nešto imaginarno, čemu se um odupire.
   ALi ono u što budite sigurni – ako čistite, sve to loše što se događa je ubaženo u odnosu na ono što bi bilo da ne čistite.
   Znate koja je najbolja vijest od svega?
   Imamo izbor.
   Hoćemo li čistiti ili ne. Uvijek je izbor i odluka na nama.
   Vidimo se na predavanju 🙂

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s