O željama

sJednog lijepog sunčanog dana u lunaparku: 
-Dobar dan!
-Dobar dan! Izvolite!
-Pa, evo ja bih voljela proći nekoliko sprava u vašem parku, što mi nudite?
-Imamo sve! Samo je pitanje što želite i koje su vaše mogućnosti. Evo za početak bi vam predložili jednu prekrasnu vožnju vlakićem po cijelom centru. Što kažete?
-Mislite na onaj tamo crveni vlakić u dnu parka? Pa u njemu se voze uglavnom djeca! ..Ja bih ipak nešto uzbudljivije, dinamičnije pa možda čak i malo opasnije.
-Aha, pa nema problema… želite li odmah kartu za kružni tobogan?
-Mislite na tzv. Tobogan smrti?
-Da. To je trenutno najopasnije sprava koju imamo.
-Eeee to bih ja, ali ima jedan problem.
-Koji? Recite?
-Pa bojim se…
-Ako se bojite onda niste još spremni, dajte onda bolje izaberite nešto između po težini. Nešto što nije ni prelagano ni preteško.
Upravo iz tog razloga mi imamo na raspolaganju čitav niz ostalih zanimacija u parku, pa ih možete birati prema svojim željama i mogućnostima.
-Da..ma znam, ali meni bi bilo baš super da se ipak mogu već sad provozati najmoćnijom spravom u parku..
-Ali pod tolikim strahom vožnja vam se uopće ne bi svidjela! To bi bila prava muka za vas.
-Ma da, vi ste potpuno u pravu, samo iz moje pozicije u ovom trenutku to izgleda tako privlačno i izazovno…

Ustvari, ne postoji trenutno niti jedna vanjska prepreka koja ne dozvoljava da nam se ispuni neka želja osim naših objektivnih mogućnosti. Ako nešto jako želimo a to iz nekog razloga nemamo to nije zato jer nam to netko ili nešto neda već jednostavno zato što trenutno ispunjenje te želje na neki način nije moguće zbog nas samih.
U igri su obično ili strah ili naša ne spremnost da primimo ono što želimo. Ustvari, jedno povlači drugo.
Kao u ovom primjeru – zamišljenom posjetu lunaparku, u svakodnevnom životu mi imamo nekakve natuknice što bismo htjeli i što nam ne odgovara nemajući u vidu da upravo ta vrsta odnosa spram života stvara frustraciju i nervozu, a ne konkretno neispunjenje neke neostvarene želje. To bi bilo kao da npr. silno želimo jesti avokado koji nam se trenutno gadi i nikako nam ne paše njegova konzumacija, pa ipak iz nekog razloga bismo silno htjeli da nam se baš avokado sviđa i da ga onda možemo jesti u neograničenim količinama.
Drugim riječima htjeli bi smo nešto što nam pa gotovo u cijelosti ne pripada i nije nam blisko. Pa kako to? To je uglavnom tako jer ono što nas veseli i u cijeloj toj priči oko ispunjenja neke želje nije njen konkretni sadržaj već dobar osjećaj koji prati ispunjenje neke želje. Znači u slučaju primjera s avokadom, dobar osjećaj ne proizlazi iz činjenice da smo mi u jednom trenutku jako voljeli avokada i uživali u njegovoj konzumaciji već u našoj potrebi da doživimo sam osjećaj Ispunjenja, Radosti i Sreće. Zato u HO znamo reći da mi ustvari ne znamo što je dobro za nas – što naravno ne znači da možda priželjkujemo nesreću u životu umjesto sreću, već da jednostavno vrlo često nismo u stanju pronaći put do te željene Sreće. Ponekad, ipak treba proći nekoliko prethodnih faza prije negoli dođemo do one finalne – kao u launaparku – ne možemo odmah na najmoćniju spravu..ne zato jer nam to netko ne da nego zato jer još nismo spremni za nju. No umjesto da ukopano stojimo na mjestu čekajući da nas netko drugi odgura i odluči umjesto nas samih, možemo krenuti korak po korak u samo iskustvo. Na taj način preuzimamo odgovornost, a i sami smo cijelo vrijeme svjesni onoga što nam se dešava u procesu prema naprijed. Jer ako nismo u stanju savladati ‘vožnju’ vlakićem kako ćemo se onda upustiti bez negativnih posljedica u vožnju npr. kompliciranijim toboganom ili ringišpilom. Zato kažemo: Kad je učenik spreman-učitelj je tu!

Sve što trenutno imamo tu je jer je to najbolje za nas u ovom trenutku, a opet slijedeći trenutak i onako ovisi samo o nama Samima.

– Dani Ella

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s