Vezanost za programe

llNe treba omalovažavati
ništa što nas rastužuje:
po vječnim zakonima razmjera
kad dijete izgubi lutku
isto je
kao i kad kralj izgubi krunu.
– Mark Twain

Zašto smo toliko vezani za programe?
Da bih odgovorila na ovo pitanje, mogla bih prvo pokušati odgovoriti na slično pitanje: Zašto je tako teško otpustiti prošlost?
Sa stajališta hooponopona, život možemo definirati i kao čin otpuštanja svog zemaljskog ja. Naš zemaljski Ja nastao je kontinuirano i povezuje mnoštvo osobnosti koje trenutno nastanjuju naše promjenjivo tijelo.

Sva naša Ja pružaju nam osjećaj neke vrste predvidljivosti, služe nam kao jedna vrsta utočišta koji nam daje “stabilnost”.
Da bi objasnili svoje sadašnje stanje – poziciju, obično se služimo svojim prošlim iskustvima kao nekom vrstom naše vlastite dokumentacije. Preko te osobne dokumentacije lako definiramo svoje sadašnje stanje. Ako potražimo savjet psihologa ili psihijatra njega će prvenstveno zanimati upravo ta naša osobna dokumentacija. Osobna dokumentacija ustvari ne govori ništa o nama samima, ali govori puno o programima koje smo usvojili i pomoću kojih gradimo svoj vlastiti život.

Problem sa životom u programima je u tome što programi sprečavaju promjene. Pa umjesto da živimo, mi se cijeli život bavimo nus-produktima tih programa.
Mogla bih od cigli sagraditi svoju vlastitu siluetu. Svaka cigla bi mogla predstavljati po jedan program. Hopsanje je jedna vrsta izvlačenja cigli iz tog “zida”. Pa tako se može desiti da hopsanjem iz sebe izvučem veću količinu cigli (programa), a da se niti jedan dio “mene” ne sruši. A onda jednog dana jedno “slabašno” Volim te odlomi trećinu programa koji su samo trenutak prije izgledali tako postojano i čvrsto vezani za cjelinu. Vjerojatno, moguće je izvući i par ključnih cigli iz temelja pa da se odjednom sruši cijeli zid (Mooji). Alati pomoću kojih “gađamo” zid su brojni, samo u Ho ih ima dovoljno da se igramo cijeli dan. Ili kao što bi Rumi rekao:

“Sad zaustavi riječi.
Otvori prozor u sredini grudiju
i dopusti da duhovi uzlijeću i izlijeću.”

– Dani Ella

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s