Što je stvarnost?

kjŠto je živo a što nije?

Kad sam imala 5 godina pitala sam tatu kako nastaje crtani film. Rekao je: “Sad ću ti pokazati”. Uzeo je malo podeblji blok i na svakoj strani nacrtao istu figuru, ali uvijek s malenim pomakom. Zatim je primio blok u ruke i malo ga savinuo te palcem brzo otpustio strane da se listaju.
” Vidiš, tako nastaje crtić – nacrtaš puno sličica i onda se one snime jedna po jedna na jednu dugačku traku i kad se ta traka brzo pokreće te sličice kao da ožive” – lijepo je objasnio tata dok sam ga ja gledala u čudu.
Što likovi u crtiću ustvari nisu živi? Pa kako to? Izgledaju življe nego većina ljudi koje znam…. sjećam se, čudila sam se sa svojih pet godina (ili manje).
Pa dobro, nisu stvarni, nema veze – to ne znači da ja neću i dalje uživati u gledanju crtića, zar ne?
Iako su crtani filmovi uglavnom veselog sadržaja, ima svega – pa se zna desiti da dragi lik nastrada…
Nakon otkrivanja kako crtić nastaje u “teškim” situacijama ne bih više patila nego bih pomislila: E, mogao je striček to nacrtati drugačije, pa sad ne bi bilo tuge, mogao je nacrtati da se “nesreća” nije dogodila ili nešto sl.
To saznanje me je uvijek smirivalo – da stvari nisu zabetonirane, nego nečiji izbor.
Lakše je promatrati dramu, ako znamo kako ta drama nastaje.

Ni programi nisu stvarni, i oni su na snimani na “traci” koja se vrti, a mi joj svjedočimo. Ako želimo, možemo se potpuno uživjeti u taj film, ali i ne moramo – to je stvar našeg izbora.
Hooponopono nam pomaže da jasnije vidimo zbilju u kojoj jesmo. Da uočimo da programi (bez obzira kakvi bili) nisu i ne mogu biti stvarnost. Stvarnost je ono što ostane kad se programi uklone.

Daleko smo još od potpunog uklanjanja programa (to bi bio potpuni raspad sistema) ali smo u drugačijoj poziciji ako znamo kako stvari funkcioniraju. Ako znamo što su programi, kao utječu na naš život i koje su nam mogućnosti.
Ako već nije jasno što je živo, bar da nam je u potpunosti jasno što nije. Programi nisu stvarni, nisu čak ni živi… mogu biti oživljeni jedino ako im mi sami damo život. Hvala, hvala, hvala… volim te, volim te, volim te ♥ ♥ ♥

– Dani Ella

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s