HO hitni slučajevi i grupna čišćenja

kjKad sam išla u OŠ na TV se vrtila svako jutro jedna serija koja se zvala… (ne znam kako, zaboravila sam). Uglavnom, tema je bila prikaz rješavanja hitnih slučajeva iz stvarnog života. Taj tip serija strahovito je – sam po sebi – dramatičan i stresan, još ako je napravljen u američkom stilu… tko zna koliko je hopsanja potrebno da se to očisti.

Ego gledajući ovakve emisije naprosto uživa. Sve je tu što mu treba: drame kao u priči. Obično počne normalno: lijep, sunčan dan, nigdje naznake da nešto nije uredu… i tada kreće: akcija – drama, tragedija, jedna od bezbroj mogućih nesreća. To se sve na kraju nekako riješi – netko prođe bolje, netko lošije, ali u svakom slučaju ako ste odgledali ikada i jednu epizodu takve serije jasno vam je o čemu pričam. Ne samo da ste od takvog sadržaja pod stresom bar do kraja dana, nego je vaš um memorirao “taj slučaj” (jer to mu je zadaća). Kada se otvori bilo koji segment u vašem životu koji bi se mogao povezati s nečim iz “tog slučaja”, um će odmah servirati cijelu priču – sa svim mogućim i nemogućim varijacijama na istu temu. Tako nam se zna desiti da je lijep i sunčan dan, a nama um radi sto na sat: “Ovo je sumnjivo… možda će se sad nešto desiti i pokvariti ovu divotu… treba biti oprezan, ne treba se previše opuštati, itd.”

Kad prepričavamo i dijelimo s drugima svoje probleme onda se oni samo množe i time se ništa ne rješava.
Kad u grupi panično molimo da nam se šalje pozitivna energija ili da se hopsa za nešto ili nekoga, ne samo da se ništa ne rješava nego je moguće da se postigne i suprotni učinak.
Sada ću to malo pojasniti.
Kada netko u grupi napiše “molim vas pomozite mi… šaljite mi pozitivnu energiju ili hopsajte”… a ja ne znam o kojem problemu se radi (i dobro je da ne znam) onda prvo što se desi je da se u meni stvara slika osobe koja je u panici i njenog problema. To je u mom slučaju najteža moguća opcija – jer ja si niti ne mogu zamisliti da netko traži pomoć ako nije ugrožen nečiji život. Znači, moguće je da imate puno blaži problem i molite za pomoć, a ja vas vidim u puno težoj situaciji nego što jeste.
To naravno nije dobro…
Iako je to samo početni impuls od kojega krećem, jasno je da nije dobro nekoga vidjeti u puno gorem stanju nego što stvarno jest, zar ne?
Da li to onda pomaže? Ne! – naravno da ne.

Slanje pozitivne energije pomaže – to je dokazano, ali hajde neka je šalje netko tko zna o čemu se točno radi i tko je upoznat sa situacijom (član obitelji i sl). Ovako mi se čini da ne samo da od toga nema koristi nego to jednostavno nije dobro, niti je u skladu sa HO.
S druge strane, nemojmo se zavaravati – neće nitko za nas hopsati duže od par sekundi.
Ono što pomaže u ovakvim situacijama jest u stvari naša vlastita vizija da nam jako puno ljudi šalje pozitivnu energiju.

Ako nekome ne možemo pomoći trebali bismo voditi računa da mu ne odmažemo. Istinska pomoć prema sebi i drugome bila bi konstantno hopsanje i rad na SEBI – sve ostalo je improvizacija čije stvarne posljedice ne možemo znati.

“Put u pakao je popločen dobrim namjerama”
Jednom sam u jednom dućanu prisustvovala nevjerojatnom događaju (ako se to može uopće tako nazvati). Dijete od 3 godine je ubacivalo loptu u jedan mali koš (igračka za djecu). Koš se zalelujao i baka koja je čuvala dijete uplašila se da će koš pasti pa je srušila i koš i dijete… nekoliko stvari sa strane, te je u konačnici i ona završila na podu – sve u dobroj namjeri da “spasi” dijete od plastične igračke visoke 1,5 metar.

Kako ne bih napravila “štetu”, u grupi više neću niti čitati objave tipa: “molim vas…”, ali ću hopsati što više mogu. Na taj način sam sigurna da nikome nisam naštetila, a pozitivu vam preventivno šaljem i ovako i onako. 🙂 ♥ ♥ ♥

 

– Dani Ella

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s