HO igra

kjKad je moja kćer bila mala, nije baš bila neki ljubitelj društvenih igara. Nije joj se sviđalo ni da pobjeđuje ni da gubi, pa jednostavno nije htjela sudjelovati u igri. Na rođendanima i razno raznim druženjima ona bi odabrala ulogu promatrača.
Meni se neko činilo da više uživa u promatranju nego što bi u samom igranju pa mi nije padalo na pamet da je nagovaram ili na bilo koji način prisiljavam na igru.

Imala je 4 godine kad sam je vodila u jednu knjižnicu igraonicu. Ni tamo baš nije pokazivala neki interes za društvene igre sve dok jednog dana voditeljica nije izvadila igru Gavran. Ta društvena igra joj se toliko svidjela da sam je kupila isti dan. Danas (nakon 4 godine) i dalje voli tu igru, pa je uglavnom nosimo sa sobom i na odmor.

Po čemu je ova igra toliko posebna i drugačija od ostalih igara?
Igru može igrati 1-4 igraća. Postoji ploča na kojoj je u sredini slika gavrana koja se prekrije s 9 kartica. Okolo gavrana su slike drveća s raznim voćem. Na mjesto gdje je nacrtano voće stave se drvene figurice tog istog voća (trešnje, jabuke, kruške i šljive). Svaki igrač dobije jednu pravu malu (minijaturnu) košaricu u koju će spremati voće. Baca se kocka na čijim se stranicama nalaze crteži pojedinog voća, košarica i gavran. Igrači redom bacaju kocku i ono što dobiju kupe s drveta u košaricu. Ako dobiju “košaricu” onda mogu birati bilo koje voće, a ako se dobije gavran onda se na ploči okreće kartica koja otkriva jedan dio slike gavrana.
Cilj svih igrača (baš svih) je da se skupi svo voće prije negoli se okretanjem kartica otkrije cijela slika gavrana, jer u tom slučaju gavran je pobjednik, a svi igrači su gubitnici.
Znači, kad igramo ovu igru ne igramo protiv svojih suigrača nego protiv gavrana.
Ili svi pobjeđujemo ili svi gubimo.

Poznato? Pa tako je i s HO. Kad dobije jedan – dobiju svi. Kad jedan gubi – gube svi.
U HO mi nemamo gavrana, ali imamo programe koje dijelimo. Da bi igra bila uspješna bitno je samo da se znaju pravila igre i svijest da je zajedništvo važno – da ne igramo jedni protiv drugih… jer ne postoji moja pobjeda nego samo naša, jer u ovom slučaju množina je u stvari jednina. ♥ ♥ ♥

– Dani Ella

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s