Unutrašnje dijete – Osobni svemir

kjSvatko od nas ima u sebi unutrašnje dijete, kojeg većina ignorira jer je ono podsjetnik na sve ono što u svom životu želimo zaboraviti. To maleno unutrašnje dijete je ostavljeno da se samo nosi sa svim neugodnim situacijama koje su nam se desile u životu. Zamislimo neko djetešce od 3 godine kako stoji napušteno i samo, u mraku, bez ljubavi, njege, hrane, kako ga nitko ne vidi, svi ga ignoriraju, kao da ne postoji. Ono je željno i gladno ljubavi i pažnje, brige i radosti, no sve što ima je ono samo, bez nade, bez oslonca, bez znanja postoji li sutra i kakvo je. I ne samo da je puno prošlih neugodnih iskustava, nego mu tovarimo i sva nova, sve ono što zelimo udaljiti od sebe jer nas podsjeća na nešto iz prošlosti i boli kao živa rana.

Što bismo napravili odraslom čovjeku za kojeg znamo da se tako ponaša prema trogodišnjem djetetu? Ne želim niti misliti kako bismo ga razapeli optužbama, razvlačili po svim novinama i vijestima, smišljali koja je kazna za njega najbolja kako bi dugo patio. Ne bismo prema takvoj osobi imali milosti niti ljubavi, smatrali bismo da je zvijer. Pomislimo sada da takva osoba sjedi u svima nama i da se zove naša unutrašnja odrasla osoba. To je ona koja uredno ignorira dijete u sebi i ne vodi brigu o njemu. U nama postoje 2 osobe, dijete i odrasla, i najčešće su nepovezane. Rezultat toga je i život ovakav kakav najčešće živimo, pun neizjesnosti, straha, patnje, boli, ljubomore, ljutnje, različitih ovisnosnosti, nesređenih privatnih i poslovnih situacija,… Djeluje tako jednostavno, da se čini nemogućim. Zar je moguće da se mir nalazi u tome da odrasla osoba konačno osvijesti dijete i da počne brinuti o njemu? Netko će reći, glupost.

No, probajte, čisto fore radi, pomisliti da u vama čuči jedno malo ostavljeno djetešce. Svaki put kad ste uplašeni pomislite da je uplašeno djetešce u vama i umjesto da se bavite rješavanjem svog straha, bavite se svojim unutrašnjim djetetom. Zamislite da dolazite do njega, da ga grlite, mazite, pitate ga zašto je uplašeno, tješite ga ili samo držite u krilu, možda mu i govorite da će sve biti dobro, da ste uz njega i da ga više nikada nećete ostaviti. Možete mu se i ispričati i reći da ste ga dugo zanemarivali, ali da odsada s ljubavlju i pažnjom brinete o njemu i da se ničega više ne mora bojati. Mozda vam neće vjerovati, no budite ustrajni i pružite mu ljubav i pažnju.

Nakon nekog vremena ćete vidjeti kako u vašem srcu više nema straha, nego golema ljubav i golema sigurnost i moć. Ne samo da ste uspjeli utješiti dijete u vama, nego se osjećate moćni jer ste uspjeli utješiti sebe, u situaciji koja vas plaši ste kao odrasla osoba preuzeli brigu o malenom djetetu i to vam je dalo osjecaj moći. Više nema situacije u kojoj se možete bojati jer uvijek znate da se to boji dijete u vama i da u vama uvijek ima dovoljno snage da ga utješite i brinete o njemu. Ako to možete, onda možete sve. Vaše malo dijete odrasta sigurno i sretno, a time automatski u vama nema nesigurnosti i nesreće. Vi stasate u sigurnu i stabilnu odraslu osobu koja s mirom i sigurnošću kroči kroz život.

– Bojana Benović
Dopuštenjem autorice prenijeto s: http://osobnisvemir.wordpress.com/

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s