Tko hopsa

Mi samiNajteži, a najvažniji dio u Ho’oponoponu za prihvatiti i razumjeti je onaj koji govori: vi ne hopsate za druge, ne liječite druge, ne pomažete drugima, ne čistite za druge, pa čak ni za sebe, nego samo sebe. Moram u ovom slučaju izbaciti ono “za” i ostaviti sebe, jer “za” usmjerava, ograničava, a “sebe” je beskrajan, neograničen prostor.

Pa ćemo reći mi hopsamo samo sebi.

Zašto je to tako teško prihvatiti da “nema nikoga vani”? Zašto je difoltna reakcija mijenjati druge, skakati pred njih sa svojim “znanjem”, bacati im se u lice?
U ovom dole videu se to lijepo objašnjava na svoj način, pa možete pogledati, no dati ću i svoj pogled na taj “problem”.

Ako stalno trebamo ponavljati da ne hopsamo za druge, nego samo sebi, to zapravo znači da postoje dva: Prvi – koji Promatra, koji je “sebe” i Drugi – koji reagira, želi mijenjati, utjecati, želi grčevito hopsati: “ja hopsam”, kaže, to mu je primarna reakcija, program. Znači, zovemo ih Prvi i Drugi.
Zamislimo jedan krug – to smo “mi”. Sada, zamislimo da je unutrašnjost kruga Promatrač, Sebstvo ili Nutrina, ima dosta imena za to – mi ćemo mu dati još jedno – Prvi, a oko njega je energetski omotač, obod kruga. Ovaj Drugi, što reagira, što želi mijenjati druge na silu nalazi se na obodu kruga. On je otpor, barijera, ima ga svugdje po obodu, vrckav je, gotovo neuhvatljiv, zna sve, stalno mijenja pojavnost, vrlo je nemiran. Promatrač, osim što je uronjen u svjesnost cijelog dijela unutar kruga, promatra ovog Drugog i to je ono što mi nazivamo iskustvom, odnosno, interpretiramo kao iskustvo. Dakle, to gledanje, promatranje cijelog tog spektakla kojeg čini Drugi je iskustvo ovoga Prvog – Promatrača.

Problem je ondje gdje otpor, kako je to lijepo prikazano u videu. Dakle, Drugi je toliko dominantan u cijeloj toj perspektivi sa svojim otporom, da je obod kruga zastrašujuće čvrst! Naše vjerovanje da je obod sve što je i nema ništa više od toga, duboko je utkano u energetsku barijeru što omeđuje našu stvarnost, čini je krutom, teško promjenjivom, vrlo tvrdoglavom.

Tko dakle ovdje hopsa? Tko govori Volim te, Hvala ti? Ako hopsa Drugi, a to je najčešće slučaj, onda smo u problemu, odnosno u otporu prema transformaciji iz tog krutog stanja u fluidnost, promjenu. Ono što se dogodilo je da je žudnja za iskustvom postala sama po sebi svrhom i iz nje je nestao trag za Oslobođenjem, zaboravljen. Da bismo se mogli pomaknuti iz te sljepljenosti, potrebno je dati priliku Promatraču – Prvom da hopsa!

Ako zastanemo, udahnemo par puta duboko, zaustavimo svijet i kažemo: “Dopuštam Miru da hopsa, dozvoljavam Nutrini da kaže Volim te, prepuštam Ljubavi da kaže Hvala ti”, mi ćemo tada preuzeti odgovornost i donijeti odluku da se želimo promijeniti. Tako ćemo omogućiti Prvom da se izvuče iz zatočenosti iskustva, izmakne za trenutak pogled od Drugog i na taj način uoči sadržaj unutar kruga – Sebe, svoju Ljubavnost, savršenstvo i Božansku prirodu. Dati ćemo priliku Prvom da se prisjeti što Mu je činiti i zašto je došao tu.

Zato se kaže da čistimo sebe.

Kada Prvi počne hopsati, svako Njegovo Volim te, Hvala ti snažan je Božanski val prema obodu kruga, prema otporu, energetskoj zatočenosti. Na taj način mijenja se vibracija oboda, zajedno sa Drugim koji mijenja stanje svijesti prema svojoj iskonskoj prirodi izNutra.
Uslijed spoznajnog vala da je Ljubav, koji sada nadire iz Njegove srži, obod kruga se počinje rasipati jer otpor neće imati energiju kojom bi se održavao. Drugi, preplavljen ovom transformacijom da je zapravo čista bezuvjetna Ljubav, bio je to cijelo vrijeme – oduvijek, odustaje od uvjerenja da je nemoćan i slab! Žudi se stopiti sa Prvim, nestati u procesu vraćanja k svom Izvoru koji je Jedan jedini. Oduvijek je bio Jedan, no zaveden u zaborav i iluziju od dva.

Krug je nestao.

Sve se kreće iz Središta, iz Nule. Vibracija Volim te, Hvala ti pokreće svijet, mijenja ga na način Ljubavi, način Božanstva, a ne uma – htijenjem, planiranjem i determinizmom. To je sve što možemo i trebamo učiniti – otpustiti vjerovanje da smo mi ti koji ćemo promijeniti druge, izliječiti druge – to čini vibracija iz nas na način vibracije, neshvatljive umu. Ljubav zna svoj put, ona ima u sebi kod koji čini promjenu svijeta oko nas kroz nas, ide točno ondje gdje je potrebno! Mi se nemamo što misliti oko toga, niti bi nas to trebalo zanimati.
Na nama je da osvijestimo onog Prvog, našeg pravog Ja i preuzmemo odgovornost za ovog Drugog da propusti kroz sebe Ljubav i prestane postojati kao otpor.

Volim te, Hvala ti.

   

– Neno Lubich

2 responses

  1. Gospodin Neno je ovo tako dobro objasnio ,bas sam citajuci dozivjela kao da sam ja pisala sama za sebe….eto kako LJUBAV radi………zahvaljivam se , volim , i jos sad ovog trena iz moje NUTRINE vice hvala ,ja te volim…malo sam imala problemcica jer jos imam snaznu zelju da <<MOLIM< hospam ZA drugoga ili za sebe ….ali unutrasnje sebstvo sve rijesava kad ono samo progovori …tj ,onaj koji promatra mene! Samo cu da vidim odsad unutarnji krug koji mene posmatra i cuti kako ono izgovara volim te ! jer ja netrebam nista raditi ,samo se umiriti i pustiti snagu bozansku da radi.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s