Hooponopono – najjednostavnije objašnjenje

hoAko bih trebala objasniti HO na najjednostavniji mogući način, onda bi to otprilike izgledalo ovako:

Misli su sve prisutne – kao oblaci na nebu. Svojim prisustvom one zaklanjaju nebo, ali ga ne poništavaju. I po najvećoj naoblaci nebo je prisutno, iako je zaklonjeno. Slobodni smo kad oblaka (misli) ‘nema’ jer onda nema ‘prepreka’ koje nam zaklanjaju pogled. Kad hopsamo mi na neki način ‘uklanjamo’ oblake (misli), te kako nema više prepreka ogledamo se u čistom Nebu – koje doživljavamo kao svoju Vlastitost.
Da bi slika neba bila prozirna, potrebno je primijeniti jedan mali trik – jednostavan mehanizam koji će se pobrinuti da ukloni naoblaku (programe). Sam po sebi mehanizam ne bi smio biti zanimljiv, da ne bi privlačio pažnju na sebe, nego da tek mehanički posreduje pri odrađivanju posla. To se zove hopsanje.
Kad ponavljamo Hvala ili Volim te, mi zapošljavamo um ‘nezanimljivim sadržajem’ (iako može biti zanimljiv, ali kad milijardu puta ponovite Hvala – što tu ima biti zanimljivo – zato i ne moramo osjećajima doživjeti ono što ponavljamo). Na taj način više ne vidimo naoblaku koja bi nam mogla zaokupiti pažnju, jer je um zabavljen mehaničkim radom – tj. hopsanjem.
Kad je um ‘uklonjen’ (naravno, nije uklonjen nego tek prikladno usmjeren), tada naoblake nema i Ja vidi jasno Nebo (tj. Sebstvo). Ne vidi ga doslovno (riječ je o kategorija uma) nego ga zamjećuje kao gubitak dvojnosti – ostaje samo “ja jesam”, bez jasne odredbe što to zapravo znači.
Ukratko:
Kad hopsamo zapošljavamo svoj um tako da možemo biti Slobodni. Sloboda je ono što nam pripada, a ‘oblaci’ su programi koji sputavaju našu Slobodu.
Vrlo je jednostavno i praktično – Istina se nalazi s onu stranu programa i stoga HO – Hvala i Volim te. Sve ostalo samo su priče… priče na koje ne bismo trebali trošiti puno vremena i zaklanjati si jasan pogled.   

– Dani Ella

2 responses

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s