Jesu li sjećanja promjenjiva?

sU HO termin sjećanja se koristi vrlo često. Kažemo da hopsanjem brišemo sjećanja. Sjećanja nisu isto što i uspomene (to smo davno definirali).

Koji je problem sa sjećanjima? Sjećanja nemaju veze sa stvarnošću, sa istinom – sjećanja su ustvari subjektivna interpretacija onoga što se dogodilo. Ako bi kojim slučajem pitali tri osobe koje su prisustvovale jednom te istom događaju s molbom da nam objasne što se dogodilo – njihova svjedočanstva bi se razlikovala. Možda ne puno, ali svatko od njih troje bi svjedočio o događaju kroz sebe, kroz svoje viđenje i uvjerenje.

Uvjerenje nije objektivno. Sama riječ asocirana da se radi o pojmu koji predstavlja nečiji stav,a stav nije objektivan. Objektivan stav bi značio da vidimo stvari onakve kakve jesu, a ne onakve kakve se nama čine. Zato hopsamo. Jer ako ja npr. imam loše iskustvo s recimo pčelama – pčele ću promatrati isključivo kroz vlastito uvjerenje, npr.kroz strah prema pčelama – pa i onda kad ni na koji način nisam ugrožena od njih samih.
To je zato jer promatram pčele kroz vlastito uvjerenje. Međutim, to baš i ne mora biti tako jer živjeti kroz vlastita uvjerenja je vrlo nezdrav način života. To je život u stalnom strahu jer postoji bojazan da će se događaj na osnovu kojega je nastalo naše uvjerenje opet ponoviti. Ako se taj događaj ne ponovi sam od sebe mi ćemo ga kroz vlastito uvjerenje isprovocirati u sebi svaki put kad dođemo u bilo kakav kontakt (u ovom slučaju) sa npr. pčelama. Znači možda smo u stvarnosti samo jednom doživjeli dramu,a kroz uvjerenja tu istu dramu oživljavamo nebrojeno puta kroz vlastiti život.

Tako nam prođe jedan život u stalnoj drami – zahvaljujući mnoštvu uvjerenja.
Istinu na ovaj način niti živimo niti doživimo.
Tužno…
Ali ne mora biti tako! Dovoljno je napustiti uvjerenja..
Kako?
S Hvala i Volim te   🙂

– Dani Ella 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s