Roditeljski blagoslov

sU ne tako davna vremena roditelji su svoj blagoslov davali deci u važnim trenucima u životu – pred polazak u školu, na put, sklapanje braka. Danas to više nije uobičajena praksa, iako roditelji i dalje svojoj deci žele samo najbolje. Možda su neki roditelji i tada blagoslov davali samo formalno, ali to je takođe imalo neku vrednost, barem simboličnu. Smatralo se da je roditeljski blagoslov vrlo važan za uspešan život u blagostanju svake vrste.

Postoji teorija ( ili hipoteza) prema kojoj deca po rođenju veliki deo svoje lične energije ,,pozajmljuju,, svojim roditeljima, naročito majci, kako bi ona mogla da se stara o njima. Posle desetak godina, ulaskom u pubertet deca nesvesno osećaju nedostatak energije koja im je potrebna za osamostaljivanje i funkcionisanje u svetu i ,,traže,, svoju energiju nazad. Kako roditelji nisu svesni ove činjenice, oni ne vraćaju energiju deci, usled čega dolazi do brojnih trzavica i problema u međusobnom razumevanju. Na fizičkom planu težnja deteta za vraćanjem energije ispoljava se kao nedisciplinovanost, neposlušnost i slično. Dakle, ono što ( kao roditelji) doživljavamo kao ,,pubertetske i tinejdžerske bubice,, na energetskom nivou je prava ,,borba za energiju,,. Interesantno je da se prema ovoj hipotezi, energija deci vraća upravo kroz proces blagoslova.

Praktikujući ho’oponopono mi zapravo činimo istu stvar- naime, preuzimajući potpunu odgovornost za svoj život, pružamo priliku, pa i primer svojoj deci da i ona učine isto, odnosno da slobodno i nesputano žive svoje živote, preuzimajući stopostotnu odgovornost, ali ne razmišljajući šta mi kao roditelji od njih očekujemo. I dr Len i Mabel mnogo puta ponavljaju rečenicu:,, Kada sam ja u miru i svi ostali će biti u miru.,, – to naravno pre svega važi za našu decu. Mabel takođe često priča kako su se njeni sinovi potpuno promenili, kada se promenila ona sama,  primenjujući ho’oponopono. Pri tom se uvek naglašava kako mi ne znamo ni šta je dobro za nas, a kamoli za našu decu. Ho’oponopono je tehnika koja nas uvek vraća na neophodnost preuzimanja odgovornosti. Kada u tome uspemo, naša deca će sigurno dobiti nazad svoju energiju, ako je to najbolje za njih, ne moramo o tome da razmišljamo, dovoljno je da uživamo sa hvala ti i volim te.

– Suzana Vemić

Preuzeto s: http://hooponoponoija.wordpress.com/2014/04/08/roditeljski-blagoslov-kao-povratak-licne-energije/

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s