Promjena perspektive

perspektivaTu gdje trenutno jesam jako sam blizu moru. Sve vidim, svaku sitnicu u luci, svaki zvuk, promjenu. Sve je krupno, glasno, brzo… Kao da se nalazite u samom centru zbivanja. Lijepo je to. Dobro, nije baš sve lijepo, ali mnogo toga jest lijepo – miris mora, fizička bliskost s morem, zvukovi mora kad vlada tišina.

Danas sam imala priliku udaljiti se pravocrtno dvjestotinjak metara sjevernije od mjesta gdje stanujem i nekoliko desetaka metara više. Prizor je potpuno isti, ali je drugačija perspektiva. More nije toliko blizu, ali je puno veće, brodovi više nisu tako brzi, već vrlo sporo plove po luci. Zvukova nema uopće, tišina je.

Kad puše vjetar, a slučajno ste klas pšenice u polju, najgluplje je ako se pokušavate vjetru oduprijeti. Ako ste uporni u tomu, moguće je da budete slomljeni. Ako pak pustite da vas vjetar klati možda vam to i nije neka ludnica, ali imate velike šanse da ostanete čitavi.

To podsjeća na svakodnevne životne situacije – ponekad samo uronjeni u sam centar zbivanja i sve je oko nas glasno, pokretno… sva osjetila su nam u punom pogonu.
A ponekad iz nekog razloga malo se udaljimo iz tog središta i imamo potpuno drugačiji doživljaj zbilje.
U spomenutom primjeru ništa se nije mijenjalo osim moje pozicije. Promjenom pozicije mijenjao se i moj doživljaj istoga i to drastično. U prvom slučaju cijeli prizor sam doživjela kao dinamičnu akciju, a u drugom slučaju taj isti prizor sam doživjela kao potpunu smirenost i statičnost.

U životu je sve postavljeno tako kako jest. I na isti način kao što je moguće promjeniti fizičku perspektivu, tako je moguće učiniti isto i s mentalnom perspektivom i onda odjednom sve izgleda drugačije.
Hopsanje je jedan od načina mijenjanja perspektive…
Hvala, Volim te 🙂

– Dani Ella

2 responses

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s