Posljedica ili cilj?

sNemojmo uvjetovati Ho’oponopono uspjehom “koliko se šta …”, jer je to strah. Ho’oponopono (ali i bilo koja duhovna praksa), jest putovanje, radije nego intervencija. Imajte na umu da smo jako slojeviti! Nivo uma jest priča, nivo Duše jest energija. Kada hopsamo mi radimo na nivou Duše, odnosno energije, a tu ne može biti uvjetovanosti. Ono što se događa u ho praksi (tzv. rješavanje problema) jest posljedica, a ne cilj. Zamislite maleno sjeme koje zalijevate s “Volim te, Hvala ti”. Ono će početi rasti i postati divna biljka, prekrasni cvijet, osebujna ljubavna energija što se identificirala sa Božanskom prirodom u Sebi. Sve je to putovanje u kojem se naš identitet na ovo ili ono rasipa na nivou Duše. Tako će djelovati i na okolinu – e to djelovanje je posljedica!
Priča (nivo uma) je neprestano gladna informacija o posljedici, o uspješnosti metode, traži garancije da će se iscijeliti kroz svjedočanstva drugih. Ako procjenjujemo uspjeh čišćenja sa “pronalaženjem super posla”, onda postoji opasnost da zapnemo u toj priči i odustanemo od temelja ove prakse, a to je povratak Nuli. Uvijek ćemo tada naganjati rezultate. No, moj tumor nije isti kao i tvoj! Moj raspad braka je drugačiji od tvoga. Što je drugačije? Ne priča, nego energija, jer iz priče nastaje kaos, a on me je i doveo dovde. Sjetite se samo, stotine priča, sve sama čuda, puste knjige, videa, svjedočanstava na pretek! Ipak, kada ugasimo kompjuter, kada trebamo preuzeti odgovornost, um opet nije zadovoljan, traži nove priče. No, to je u redu, jer je to njegov nivo. Kada preuzmemo odgovornost, onda iscjeljenje činimo iz druge perspektive, na način energije – čišćenja Duše.
Nije nam potreban nivo uma (priča) da najavi Božanstvo u cvatu iz nas. Nemojte se zabrinjavati oko posljedica, to je apsurd! Radije djelujte na način energije, jer je tu iscjeljenje. Loše imovinsko stanje, bolesti, loši bračni odnosi su indikator nivoa Duše, zatrovanog programima. Kada čistimo to, onda nestaju uvjeti za loše poslove, okrutne šefove, bolesti. Nastaje iscjeljenje, a to je opet indikator dobrog čišćenja, predanosti. Zato moj super posao kojeg sam jučer dobio nije isti kao tvoj kojeg tražiš! Ne može biti, jer je njegova realizacija krenula iz slojeva otvorenosti, izostanka straha, nestanka programa koji me uvjeravao da ja to nisam mogao i sl. dakle, opet iz čišćenja.
– Neno Ljubić

2 responses

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s