Podsjetnici za čišćenje

mrav-nosi-teret

Ne može um sam od sebe stalno čistiti, jer je zauzet drugim stvarima. Mi imamo zadatak oduzeti umu te druge stvari i nagovoriti ga da čisti umjesto toga. Trebamo pridružiti čišćenje njegovim rutinama, onome čemu je on žestoko privržen.

OK, ajmo napraviti eksperiment: uzmite jedan dan, zapravo dovoljno je pola dana i zapišite o čemu razmišljate dok nešto radite, gdje su vam misli, što se u umu događa kad radite određene radnje koje se svakodnevno ponavljaju. Napravite listu, opišite čime je ispunjeno vaše jutro ili popodne, večer, kadgod. Sad tim postupcima dodajte hopsanje. O čemu razmišljate kad perete zube? Zašto ne o “Volim te”? Ja bih na ogledalo u WC-u crnim flomasterom ili ružem za usne napisao veliko “Hvala” – preko svega! Napisao bih i po rukama i na pasti za zube, preko natpisa “Colgate”. I na čaše bi napisao, na teglicu u kojoj mi stoji kava! Na daljinskom od TV-a – toga bi totalno izlijepio s tim “Volim te”.
O novčaniku da i ne govorim, tamo bi između svake novčanice bili papirići pa nek ispadaju dok plaćam nešto u samoposluzi. Nabavio bih tepih na ulaznim vratima stana na kojemu piše “Volim te”.

Podsjetnici da ćemo, umjesto misli o tekućem danu ili nekoj situaciji, hopsati su od velike pomoći. Nama je jedino rješenje zasićenost tim “Hvala ti”, ne može drukčije! Moramo se bombardirati s tim neprestano, kako god znamo i umijemo. Moramo znati da um nikad neće sam dobrovoljno čistiti. Um sam čisti samo kad je ajme, a onda je to strah.

Gle, bitka je to! Nije šala. Hopsanje je serious business. Mi nemamo problema shvatiti da su bolesti serious business, zar ne? Dođe tumorčina, useli se u našem tijelu, i što?
Pa kako to? Zaboravimo čistiti, a pamtimo tumorčinu? Što nije u redu s ovom slikom?

Čišćenje nije samo “Volim te, Hvala ti”! To je suočavanje sa sramom što će mi žena/muž reći da sam sve oblijepio/la s “Volim te”, što će reći kada nešto mrmljam u sebi, svako malo pogledavam na mobitel na kojemu alarm zvoni svakih 5 minuta? I “što će ti ta plava boca tamo? Što radi ta čaša tu?”
To je osvještavanje naše samovažnosti i straha za “ugled” i mentalno zdravlje u očima drugih. To je trgovina: “moj tumor za tvoje prosuđivanje.”
Uzmite iz svog života samo jednu epizodu u kojoj ste imali odlučnost i uspjeli u nečemu! Sad tu istu odlučnost primijenite i u hopsanju. Pomnožite napor s deset. Sve to umotajte u ustrajnost i povjerenje.
I hopsajte.

  • Neno Ljubić

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s